Досега не сме имали такава бежанска вълна. До момента около

...
Досега не сме имали такава бежанска вълна. До момента около
Коментари Харесай

Бежанците ще бъдат консултирани онлайн от здравни специалисти

Досега не сме имали такава бежанска вълна. До момента към 80 000 души са влезнали в България, като някои от тях са траяли нататък. Но половината от тях са останали тук. Това сподели зам.-председателят на здравната комисия в Народното събрание и народен представител от " Демократична България "  Александър Симидчиев. По думите му най-голямата бежанска вълна преди този момент е била през 2013 година, когато обаче е била по-малко от половината на това, което се случва в този момент.

Симидчиев подсети, че има уебсайт на четири езика – украински, съветски, британски и български, където информацията е добре структурирана. Там здравната помощ може да се реализира посредством телеконсултации. Пациентът влиза и провежда видеоконсултация с разнообразни експерти. Нужен е обаче авансово записан час, което още веднъж става онлайн. " Консултативната помощ се прави непринудено от лекарите, изцяло гратис. Съответно телеконсултациите са безвъзмездни. Не по този начин стои обаче въпросът със скъпоструващите лекувания – хора с онкологични и автоимунни болести. Нужно е повече време на законодателя ", изясни депутатът пред bTV.

Днес в Министерството на здравеопазването дружно с парламентарната здравна комисия ще има огромна среща, на която ще се обсъдят какви законодателни промени са нужни, с цел да може украинците да получат здравна помощ.

На въпрос по кое време украинските деца ще могат да тръгнат на учебно заведение в България, Симидчиев отговори, че имунизационният календар в Украйна е по-различен. " Ако има повече такива деца, може да се сътвори епидемиологична конюнктура. Работи се интензивно върху това по какъв начин да приспособяваме оптимално бързо имунизационното покритие, тъй че децата безвредно да влязат в учебно заведение ", посочи зам.-председателят на здравната комисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР