Досега банката е използвала два пъти новия фонд за спасение

...
Досега банката е използвала два пъти новия фонд за спасение
Коментари Харесай

Руската централна банка не знае как да оцени активите на затруднени банки

Досега банката е употребила два пъти новия фонд за избавление и закупи две закъсали банки - B&N и " Откритие ".

Още по тематиката
Николай Василев: България би трябвало да усъвършенства имиджа си като място за вложения

Управляващият сътрудник в " Експат Капитал " и член на борда на Българската CFA Асоциация за едно от най-големите събития във финансовия бранш – Инвестиционна конференция за Централна и Източна Европа
8 ное 2017
Калин Методиев: Работим за привличането на вложения в района

Председателят на Българската CFA асоциация пред " Капитал "
1 ное 2017 Централната банка се затруднява по какъв начин да оцени ексцентричните активи. Руската централна банка не е сигурна какво да прави с активите на редица банки, които се постанова да национализира поради финансови проблеми. Новият механизъм за избавление на банките основава пред регулатора огромни въпросителни какви би трябвало да бъдат стъпките към излекуване на финансови институции, които са изключение от главните правила, тъй като имат и редица странни активи като птицеферми, хранилища за зеленчуци и други, написа Bloomberg

Нова роля

Досега банката е употребила два пъти новия фонд за избавление, като това стана в къси периоди – и двата случая са след август тази година. През май Държавната дума одобри закон, съгласно който Руската централна банка може да поема надзор над банки пред банкрут посредством основания за задачата профилиран фонд. Новата тактика значи, че в този момент институцията би трябвало да възнамерява бъдещето на бизнеси, с които до момента няма опит, и да ги оздрави. След това те би трябвало още веднъж да бъдат приватизирани.

По думите на шефа на Руската централна банка Василий Поздишев при спасяването на B&N Bank акционерите са дали всичките си активи, което включва и птицеферми, фабрики за цимент и други екзотични видове благосъстоятелност. Целта е била по този метод да бъде покрита по-голяма част от финансовата дупка, която регулаторите са разкрили при поемането на ръководството на банката през септември.
Собственик на банката, която е 12-а по мярка на активи в страната, е съветският олигарх Михаил Гуцериев посредством финансовата група Safmar.

Кокошката и яйцето

" Бих желал да се срещна с кокошката, която може да снесе задоволително огромно яйце, че да запълни дупката в финансовия баланс на B&N ", разяснява Том Адшед, действен шеф в московската организация Macro Adversary. " Смятам, че централната банка ще се опита да продаде активите допустимо най-бързо, с цел да не се изгуби тяхната стойност, до момента в който няма същински притежател. "

Проблемът с активите е, че централната банка просто не знае по какъв начин да ги оцени. Досега регулаторът се опитваше да избави банките, като дава на ниска цена кредитиране, само че тази тактика се потвърди като несполучлива. Сега Руската централна банка чака, че спасението на B&N и " Откритие " (втората е измежду 10-те най-важни банки и купи 75%), които ще бъдат оздравени посредством новия фонд, ще коства към 820 милиарда рубли, равняващи се сега на към 14 милиарда $. Тези калкулации обаче са " плаващи ", защото точната стойност на небанковите предприятия, които вървят с банките, са доста сложни за оценяване.

В случая на B&N, основният акционер на банката - милиардерът Михаил Гуцериев, е дал на регулаторния орган активи, които вестник " Ведомости " прави оценка на към 70 милиарда рубли. посредством които да се запълнят дупките в капитала. Има и активи, които са лесни за оценка, като акции в Russneft, която е на борсата. Определянето на цени за хранилища за зеленчуци към Москва и нанотехнологични компании обаче към момента е предизвикателство за централната банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР