Досъдебното производство за смъртта на Дарина продължи 4 години, като

...
Досъдебното производство за смъртта на Дарина продължи 4 години, като
Коментари Харесай

Оправдаха лекаря и сестрата, обвинени за смъртта на Дарина

Досъдебното произвеждане за гибелта на Дарина продължи 4 години, като обвинителният акт беше импортиран за разглеждане през март 2016г. Насрочването на същинското дело в съда беше отлагано на няколко пъти, заради тежко заболяване на обвинения доктор или поради молби от юристите с претекст, че са възпрепятствани да се явят в съда на съответните дати.

Припомняме, че на 26-ти януари 2012г. 23-годишната Дарина постъпила за планова интервенция на сливиците във варненската клиника " Сити клиник медицински център Брегалница ". Операцията била осъществена от лекаря УНГ - доктор Димитър Г., който е с дългогодишна процедура. На сутринта след интервенцията момичето се почувствало зле и му прилошало. Последвало повръщане на кръв, за което била известената дежурната по това време Ваня И. По-късно било открито, че към оперативната рана има съсирек. Лекуващият лекар-хирург назначил по телефона вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и пренасяне в болница " Св. Анна ". Един час по-късно, когато банката към този момент била изтекла, младата жена колабирала при опита да бъде преместена. Хирургът дошъл незабавно в частната клиника и с хирургичният екип се пробвали да спрат кръвотечението с два спомагателни шева. Дарина обаче почнала да губи пулс, незабавно откакто излязла от упойката. Наложило се да бъде извикан реанимационен екип от " Св. Анна ", като след близо двучасова битка за живота на Дарина, тя умряла.

Обвинението против доктор Димитър Г. беше за породена гибел по несъобразителност, като не е осъществил следоперативен надзор и наблюдаване на локалния и общия статус, виталните индикатори и вероятно лабораторните проучвания, погрешно е употребявал стягащ медикамент, не е реагирал съответно на обявените му данни за положението на пациентката и е трансферирал грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и съвещания по телефона. Също по този начин не подхванал реанимационни дейности в нарушаване на отговорностите си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени заболявания и разпоредбите за добра здравна процедура. Обвинението към сестра Ваня И. беше за породена гибел по несъобразителност заради несъблюдение на отговорностите й за всекидневно наблюдаване на оперираната пациентка, ненавременно сигнализиране на лекаря за положението й, в резултат на което настъпила кръвозагубна анемия, довела до постхеморагичен потрес и гибелта на младата жена на 27 януари 2012 година

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР