Досъдебното производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев

...
Досъдебното производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев
Коментари Харесай

Образуваха досъдебно производство срещу Асен Василев. Рашков: Това е политически акт

Досъдебното произвеждане против вицепремиера и министър на финансите Асен Василев е политически акт. Това съобщи в ефира на министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по мотив информация от през вчерашния ден, че спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство на 15 март против Асен Василев за закононарушение по работа. То е по сигнал на притежателя на „ Инса ойл “ Георги Самуилов до основния прокурор Иван Гешев.

Бойко Рашков съобщи, че досъдебното произвеждане е корист от страна на прокуратурата с процесуални пълномощия, защото не са налице изискуемите по закон предпоставки за слагане началото на досъдебно произвеждане. Също по този начин би трябвало да има освен легален мотив, а и задоволително данни за това. Вътрешният министър показа документите на досъдебното произвеждане, което е формирано.

„ В документите се съдържа сигнал на Георги Самуилов (собственик на петролната компания „ Инса Ойл “) до основния прокурор, където той в детайли споделя за среща, която е имал Асен Василев с бизнеса, в това число е провел диалог със Самуилов. Той разказва няколко обстоятелството, които са се случили на 13 и 14 март тази година. Става въпрос за спекулата с горивата. Твърди, че Василев надали не е направил някакво закононарушение във връзка с самия него “, изясни Бойко Рашков. 

„ Отделен е въпросът дали има данни за закононарушение тук. Толкова доста са бързали, че са написали, че легален мотив е известие от органите на Министерство на вътрешните работи до Специализираната прокуратура, което е откровена неистина. Материали от Министерство на вътрешните работи до Спецпрокуратурата няма. Има сигнал от Георги Самуилов, който има директен достъп до основния прокурор. След като той неотложно се е задействал, материалите са изпратени. В документа написа: „ Съобщение от органите на Министерство на вътрешните работи “. Министерство на вътрешните работи не е изпращало никакво известие на прокуратурата. Защо го пишат това? За да ангажират Министерство на вътрешните работи по някакъв метод и да си оправдаят противозаконните дейности? “, попита Рашков.

Според вътрешния министър, „ от това нищо няма да излезе “. „ Това е корист с право от прокуратурата, защото вътре няма задоволително данни за каквото и да било закононарушение “, безапелационен бе той. 

Вчера, обаче, за представителят на спецпрокуратура Христо Кръстев изясни, че „ не е образувано досъдебно произвеждане против Асен Василев, тъй като в Наказателно-процесуалния кодекс се споделя, че досъдебно произвеждане се образува за осъществено закононарушение, а не против лице “. „ Фигурата на обвинен излиза единствено след задоволително събрани доказателства за осъществено закононарушение “, посочи той.

По думите на вътрешния министър Бойко Рашков, е забавно за какво Специализираната прокуратура продължава да лъже, че произвеждане против Асен Василев няма. „ Това е нашата модерна национална прокуратура и за нейните пълномощия през вчерашния ден се опитахме да проведем диалог в Комисията по вътрешен ред, което не беше разрешено от представителите на ГЕРБ “, посочи още вътрешният министър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР