Дори най-малките възпитаници на Варненската обсерватория и планетариум Николай Коперник“

...
Дори най-малките възпитаници на Варненската обсерватория и планетариум Николай Коперник“
Коментари Харесай

Пасажът на Меркурий ще е уникалното явление на 2019 г.

Дори най-малките ученици на Варненската обсерватория и планетариум „ Николай Коперник “ са потресени от скандалните изказвания на началната учителка от София, че на Луната не може да се стъпи. А преподавателите им считат, че такова обучение е рисково за децата и напомнят неповторимата фраза, изречена преди 50 години от Нийл Армстронг, който кацна на Луната пръв: „ Една дребна стъпка за индивида, един голям скок за човечеството! “. На 21 януари доста бяха подранилите запалянковци да следят и снимат цялостното лунно затъмнение, очевидно от България, за което се подготвяха седмица напред, търсиха уместно място, само че за жалост облаците над морето попречиха. Никой не е съумя да снима „ кървавата Луна “ в оптималната фаза, сподели шефката на Народната астрономическа обсерватория и планетариум /НАОП/Свежина Димитрова. Тя се надява нейните ученици да уловят частичното лунно затъмнение на 16 против 17 юли, само че рядкото и неповторимо събитие за тази година е пасажът на Меркурий, който ще мине през диска на Слънцето на 11 ноември, а идващото ще бъде чак през 2032 година Последното цялостно слънчево затъмнение, забелязано от България, беше на 11 август 1990 година, а идващото може да се следи на 3 септември 2081 година, напомни Свежина Димитрова.
 Ученици следят небесните тела по време на летните експедиции Ученици следят небесните тела по време на летните експедиции
По случай юбилея на Международния астрономически съюз ще бъдат отворени Айнщайн -училища, които ще проведат всеобщо астрономически наблюдения, а експертите от обсерваторията ще обиколят школата и ще оказват помощ на учителите по физика да се престрашат и извадят телескопите от кутиите, с цел да ги употребяват в ежедневната си работа. От Варна ще стартират майсторските класове на ЦЕРН 2019 за цялата страна. Събитието се провежда взаимно с Физическия факултет на СУ, Института за нуклеарни проучвания към Българска академия на науките, НАОП „ Н. Коперник “ и с поддръжката на план OSOS/Отворени учебни заведения за отворено общество/, уточни Димитрова, която е учредителен координатор на всички училищен стратегии в страната към ЦЕРН. Досега по тях в Европейската организация за нуклеарни проучвания са се обучавали над 660 наши учители, които вършат часовете все по-атрактивни и забавни за възпитаниците си.
 Дъщерята на Фредерик Кюри Елен Ланжовен-Жолио се впечатли от единственото у нас махало на Фуко, вдясно е шефката на обсерваторията Свежина Димитрова Дъщерята на Фредерик Кюри Елен Ланжовен-Жолио се впечатли от единственото у нас махало на Фуко, вдясно е шефката на обсерваторията Свежина Димитрова
Единствено Международният астрономически съюз е публично акредитиран да наименува звезди, планети и други небесни тела, напомнят още веднъж експертите в НАОП „ Н. Коперник “.Според интернационалните конвенции никой няма право да продава звезди, да им дава име против документ, изясни Свежина Димитрова. В интернет стотици компании „ разпродават “ Вселената “, писа наскоро „ Труд “. За празници, а и против наближаващия Св. Валентин се развихря търговията със звезди. Младежи дават и последните си пари, с цел да получат документ за звезда с името на обичаната си и да я изненадат, идват в обсерваторията дружно и желаят да я видят, само че остават разочаровани. Невъзможно е да се видят и с телескоп, тъй като те са нормално от 15-звездна големина и са доста отдалечени, изясни Димитрова, която назовава подправените уеб сайтове лъжци на вяра.
 Продават към този момент и метеорити поради потребни изкопаеми, споделя астрономът Иван Иванов. Продават към този момент и метеорити поради потребни изкопаеми, споделя астрономът Иван Иванов.
Публикации за продажби на звезди са стигали и до финансовия министър, който се заинтересувал за какво тези компании не заплащат налози, добави астрономът Иван Иванов, деец и най-дългогодишен шеф на обсерваторията. Той напомни, че от дълго време се продават и имоти на Луната, а най-модерна в този момент била търговията с метеорити, които обикалят към Слънцето, най-вече сред Марс и Юпитер, само че има и по-близко до земята. След време отиваш там с галактически транспортен съд, разполагаш една минна система и вадиш скъпи материали, които ги няма на земята, тъй като са изчерпани, гласят офертите. В американските щати има към този момент записана компания, а държавното управление на Люксембург също приело, че който желае, може да записва компания за прилагане на потребни изкопаеми от метеоритите. Някога и това може да стане, само че към този момент се продават очаквания, мечти и мечти, счита Иванов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР