Дори на най-горещата планета на Слънчевата система, , вулканите вероятно

...
Дори на най-горещата планета на Слънчевата система, , вулканите вероятно
Коментари Харесай

В продължение на милиарди години на Земята не е имало огън

Дори на най-горещата планета на Слънчевата система,, вулканите евентуално изригват магма, само че без пламъци. Минават милиарди години, преди на нашата планета да зародят условия за пожари. Вулканите в древността, произвеждащи " огнени фонтани ", дават на Земята единствено магма, само че същински огън тогава не е имало.

Представете си свят, в който атмосферата е изпълнена с гъста мъгла от метан. Такава е била Земята преди 2,4 милиарда години. Мистериозни бактерии стават основатели на Великото събитие на окисление, отделяйки О2 в атмосферата. Но огън по този начин и не избухва заради незадоволителната централизация на О2.

Събитие, което учените назовават кислородна злополука, довежда до световно заледяване, изчиствайки атмосферата от метана. Земята остава студена и лишена от огън.

Преди към 470 милиона години на Земята се появяват първите сухоземни растения - мъхове и мъхообразни растения. Те стават производители на О2, увеличавайки концентрацията му в атмосферата. В последна сметка кислородът доближи до равнище, способно да образува пламък.

Първите свидетелства за огън на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР