Дори и в наше време, по-голямата част от Исландия е

...
Дори и в наше време, по-голямата част от Исландия е
Коментари Харесай

Какви тайни крият исландските вулканични пещери?

Дори и в наше време, по-голямата част от Исландия е пуста и видимо недокосната от индивида. При типа на пустинните студени пейзажи, в главата ви се появяват облици от антични саги и митове.На няколко часа път с кола от столицата Рейкявик, се намира голямо поле от замръзнала лава, наречено Халмундархраун (Hallmundarhraun). Тази повърхност се простира на 90 квадратни километра, представляваща каменисти пустини, под които се извиват пещери.

 q1 4 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
Отгоре и от вътрешната страна всичко наподобява като повърхнина на непозната планета от научно-фантастичен филм. Не е изненадващо, че когато викингите доплавали, през 8 век, видели огромна част от това, то образува основата на техните митове и легенди.Вулканичната пещера Сурсхедлир (Surtshellir) е с дължина повече от километър и е най-дългата пещера в Исландия. Тя е изпълнена с тунели, които могат да доближат височина от 2 до 10 метра. Подът е затрупан с лед и вулканични камъни с остри ръбове. С тази пещера са свързани доста митове и секрети.

 q2 4 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
Жителите на норвежкия район, преди доста епохи, считали тези земи за място на престояване на ледените колоси Йотнари или Йотуни. Говори се също за обитаващи зли духове и призраци, а в случай че някой е влезнал в пещерата и е липсващ, локалните казвали, че са го изяли духовете.Според някои митове, огненият колос Сурт е живял тъкмо в тази пещера. Гигантът имал унищожителен меч, с който имал силата да унищожи всичко, което види с очите си.

 q3 3 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
Вярно е, че даже тези митове не плашили разбойниците, които се криели в тези пещери през 10 век. Разбойниците били изгнаници и избягали нарушители. Оставили в пещерата доста доказателства за тяхното наличие, в това число костите на животни, които са яли.
Любопитно е, че в месната им дажба имало единствено домашни животни, без риба или дивеч, и всяка кост била счупена, с цел да се извлече костния мозък от нея. В този случай, костите не са носили върху себе си никакви следи от топлинна обработка, като че ли жителите на пещерата са яли извънредно сурово месо.

 q4 3 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
В допълнение към костите, били открити отвори, основани от нарушителите в проходите и други знаци на наличие. Но най-амбициозният обект, евентуално основан от разбойници, а може би не и от тях, е висока каменна стена, направена от големи камъни, всеки с тегло към 4 тона. В студената и тъмна пещера, сигурно не е било елементарно да се сътвори стена.Археологът Кевин Смит споделя: “Тази стена е издигната на височина доста по-голяма от височината на индивида и изцяло блокира част от пещерата. В същото време, няма нито стълбище, нито проход през стената. Това е най-голямата каменна сграда от епохата на викингите в Исландия. ”

 q5 2 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
В пещерата има и други зашеметяващи места – голяма каменна структура, сходна на друга изкуствена стена и овална форма на ниша в странична пещера. В нея, измежду големите каменни блокове, които се издигали на височина, са открити доста скотски кости, които били счупени и ръчно нарязани на части от някого.

 q6 2 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
Според някои версии, в тази част на пещерата може да има зала за срещи и ритуали.

 q7 1 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
В друга загадъчна пещера са открити оцветените мъниста от епохата на викингите. Те били зелени, сини и жълти. Жълтите мъниста били покрити с доста необичаен пигмент на основата на арсена. Нямало никакви черни мъниста. Между другото, такива жълти маниста не били открити на никое място другаде в Исландия, с изключение на в тази пещера.

 q8 1 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
Сред другите необикновени предмети, открити от археолозите тук, били оловни везни с тежести и облик на кръст – доста ранно доказателство за проникването на християнството тук. В същото време, везните с тежести били извадени отдолу под голяма купчина скотски кости, които били насъбрани на това място за към 100 години.

 q9 1 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
Друга забавна детайлност е фактът, че макар доказателствата за наличието на нарушители тук, те съвсем не живеели в пещерата. Няма признаци за основаване на контейнери за събиране на вода, огън или битови предмети, които са естествени за човешко наличие, да вземем за пример кофи за вода.Според археолозите, разбойниците най-вероятно са участвали тук единствено за доста къси шпации. Ако е по този начин, какво им е попречило да живеят тук?

 q10 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
Всички тези секрети, разрешават да се развие друга доктрина, съгласно която пещерата е била употребена основно за езически ритуали със странни правила и жертване на животни.

 q11 - Какви секрети крият исландските вулканични пещери?
Възможно е някои от тайнствените мъниста да са играли избрана роля в тези ритуали, а каменна стена е издигната, тъй че никой външен човек да не може да стигне дотук.Може би, ритуалите се отнасят до връзката на гигантския Сурт и края на света – Рагнарок. Може би хората се опитвали да задържат Сурт в пещерата или да го успокоят, с цел да отсрочат края на света.
Hidden truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР