Дори и най-големите фенове на котките трябва да признаят, че

...
Дори и най-големите фенове на котките трябва да признаят, че
Коментари Харесай

Езикът на котката: какво ти казва писаната?

Дори и най-големите почитатели на котките би трябвало да признаят, че котките от време на време вършат неща, които са малко... странни. Познаваме ли котешкото държание?

Те не са толкоз лесни за схващане като кучетата, споделя доктор Шиан Симс, вицепрезидент по ветеринарна медицина в Bideawee, организация за хуманно отношение към животните в Ню Йорк.Те вършат доста неща съгласно личните си разбирания.

Но от време на време тези странни държания са котешкият метод за връзка. Ето шест усеща, които котката ви постоянно се пробва да изрази, и знаците, за които би трябвало да следите, когато следят своите пухкави приятели:

1. Котката е разчувствана

Ако котката ви седи на перваза на прозореца и гледа на открито и внезапно стартира да издава къси, писукащи звуци, то това е евентуално тъй като се е развълнувала, споделя Симс. По този метод могат да желаят да привлекат вниманието ни, с цел да ни кажат, че на открито има гущер или птица.

Писукащите звуци може да са и техният метод да кажат, че желаят внимание, споделя доктор Джуди Морган, холистичен ветеринарен доктор и създател на няколко книги. Тези писукащи звуци са и методът, по който майките котки поддържат връзка с котенцата си, споделя тя.

 Защо котката се крие Снимка: Counselling / pixabay.com

2. Котката усеща болежка или дискомфорт

В другия завършек на вокализиращия набор са скимтенето и мощното мяучене, които нормално са свързани с болежка или дискомфорт, споделя Морган. Понякога котките скимтят, преди да повърнат, споделя тя, което може да значи, че ви споделят да приготвите нещо за бърсане. Скимтенето може да бъде и териториално държание, което котките употребяват, когато се усещат застрашени от други котки или животни. Ако скимтенето е непрекъснато и доста мощно, би трябвало да заведете котката си на ветеринарен доктор за обзор, споделя Симс. Прекомерната вокализация може да е симптом на хипертиреоидизъм - постоянно срещано хормонално заболяване при по-възрастните котки.

Котките също се крият, когато нещо ги боли. През последното десетилетие от ден на ден проучвания демонстрират, че възрастните котки, изключително тези на 12 и повече години, страдат постоянно от артрит. Един от най-честите признаци на хронична болежка от артрит е криенето и по-продължителното спане. Така че, в случай че вашата обществена и другарски настроена котка внезапно стартира да ви заобикаля, обадете се на вашия ветеринарен доктор.

3. Нещо в котешката тоалетна смущава котката

Ако забележите, че котката ви пишка отвън тоалетната си, това може да е нейния метод да ви каже, че нещо вътре не и подхожда - да вземем за пример местонахождението на котешката тоалетна. Ако в дома има повече от една котка или домашни любимци, това държание може също да алармира, че има прекалено много конкуренция за тоалетната или че вашата котка се опасява, че може да бъде нападната, до момента в който я употребява.

Котката ви може също да се пробва да ви каже, че котешката тоалетна е прекомерно мръсна за нея. Морган предлага да почиствате котешката тоалетна най-малко един път дневно - по-често, в случай че имате няколко котки в дома си. Ако имате повече от една котка е целесъобразно да добавите най-малко още една котешка тоалетна, с цел да избегнете сходни проблеми.

 Котешка тоалетна

Изхождането отвън котешката тоалетна също може да е знак, че вашата котка е уплашена. Уверете се, че котката ви има място, където може да се скрие надалеч от други котки или хора, и поставете храната и водата й на безшумно и умерено място. Можете също по този начин да употребявате спрей за котешки феромони върху спалното долни дрехи и кутиите на котката, с цел да намалите равнищата на стрес. Ако казусът продължава, свържете се с вашия ветеринарен доктор.

4. Котката се усеща се комфортно

Котките мъркат, когато са щастливи и им е прелестно, изяснява Симс. Мъркането е добър индикатор, че котката ви е удовлетворена и се усеща спокойна във ваше наличие. Но не забравяйте да обърнете внимание на езика на тялото на котката, до момента в който тя мърка, с цел да сте сигурни, че тя не е нервна или уплашена. Ако опашката й е вдигната, в случай че тя търка лицето си по предмети или във вас, или в случай че ви демонстрира корема си, това е знак, че котката ви е отпусната.

5. Котката демонстрира любовта си

Котките демонстрират обвързаност по най-различни способи и ще употребяват явни и не толкоз явни знаци, с цел да ви покажат, че ви обичат. Ако котката изпъва лапи и леко забива нокти в ръката или крайници ви, тя демонстрира, че ви харесва. Като дребни котенцата вършат същото на майките си, до момента в който ги кърмят, и това държание се придвижва и в зрелост. Това е метод за котката да ви каже, че е умерено и прелестно във ваше наличие, споделя Симс.

 Как котката демонстрира обич

Ако ви ближат, побутват с глава и се отъркват във вас - това са също са признаци на котешка любов, споделя Морган. Майките котки ближат своите котенца, а котките от всички възрасти демонстрират това държание като знак за обич и приятелско отношение. Освен това котките имат жлези на челото, брадичката, опашката и в профил на главите си, споделя Морган. Тези жлези отделят феромони, тъй че когато котките се трият във вас, те на процедура ви маркират като свое свойство.

6. На котката й е скучно и желае внимание

Котките имат доста характерни способи да ви уведомят по кое време им е скучно. Ако вашата котка не стопира да събаря предмети от шкафа или масата, то това е най-вероятно тъй като ѝ е скучно и се пробва да се забавлява. Котката може да прояви това държание, тъй като знае, че ще провокира реакция у вас и ще й обърнете внимание, споделя Морган.

Котките ви будят заран, в случай че желаят вашето внимание - без значение дали търсят храна или желаят да си играят.

Прочетете още за езика на тялото при котките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР