Дори и да не пушите, винаги ще има навици, от

...
Дори и да не пушите, винаги ще има навици, от
Коментари Харесай

Ето тези пет неща са по-вредни от цигарите

 Дори и да не пушите, постоянно ще има привички, от които би трябвало да се откажете или да ограничите, с цел да удължите живота си и да го извършите по-добър. Например, започнете да се наспивате добре. Или спрете да се препичате на слънце в горещините.

Пушенето е нездравословно. Сърдечно-съдовите болести, породени от използването на тютюн, са една от главните аргументи за гибел по света. Тютюнопушенето вреди на белите дробове, мозъка и поколението ви. Всеки ще ви изнесе лекция на тази тематика. Но има и други неприятни привички, за които се приказва доста по-рядко. Те са не по-малко, в случай че не и по-разрушителни от цигара, изпушена след изобилен обяд. Да ги изключите от живота си поотделно или всички едновременно е ваш избор. Но всяка стъпка, направена в тази посока, ще способства за повишение на качеството на живота ви, а може би ще го удължи.

Самота

Самотата убива в напълно дословния смисъл на думата. Липсата на обществени контакти може да бъде директна причина за гибелта (няма кой да помогне, в случай че се разболеете или нараните) или може да убива постепенно. Според Джулиан Холт-Лунстад, психолог от университета в Бирмингам, самотата редуцира продължителността на живота по същия метод, както навика да се пушат по 15 цигари дневно.

Заседнал метод на живот

Офисният стол е главният зложелател на здравето в града. Доста учени са открили, че колкото повече време прекарва човек в седнало или легнало състояние, толкоз по-голям е рискът от развиване на разнообразни заболявания - рак на дебелото черво, белите дробове и шийката на матката. Няма значение дали спортувате в свободното си време: столът, диванът и фотьойлът не престават да ви убиват, до момента в който почивате или работите.

Липса на сън

Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите в последно време предизвестяват американците, че нарушаванията на съня са народен проблем, засягащи 50-70 милиона американци. Световната здравна организация също сигнализира, че неналичието на сън усилва риска от инфаркт и инсулт и е съвсем толкоз рискова за кръвоносните съдове, колкото пушенето, предава БГНЕС.

Слънце и солариуми

През 2014 година списание " JAMA " разгласява публикация, в която учени от Калифорнийския университет настояват, че солариумите и прекомерното излагане на слънце предизвикат рак на кожата по-често, в сравнение с тютюнопушенето провокира рак на белите дробове.

Недохранване и некачествени храни

Захар, консерви, наситени мастни киселини - всичко това СЗО смята за не по-малко рисково от цигарите. Проучване от 2016 година удостовери, че нездравословните диети убиват повече хора по света, в сравнение с алкохолът и цигарите, взети дружно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР