Дори хотелиерите, настанили украински бежанци без статут на временна закрила,

...
Дори хотелиерите, настанили украински бежанци без статут на временна закрила,
Коментари Харесай

Пари ще има и за хотелиерите, настанили украинци без документ за временна закрила |

Дори хотелиерите, настанили украински бежанци без статут на краткотрайна протекция, ще получат 40-те лв. дневна дотация от страната.

Това излиза наяве от решение на Министерския от през днешния ден за удължение до 15 април на опцията бежанците от войната в Украйна да получават краткотрайна протекция и без експлицитното им волеизявление и регистрация за прилагане на краткотрайна протекция. Така и хората, които към момента не са получили статут, и хотелиерите, които са ги настанили, могат да бъдат спокойни, че ще получат поддръжка от страната, оповестява държавният пресцентър.

Решението идва след сигнали, че доста бежанци без документ за краткотрайна протекция може да останат без заслон, защото дотация за настаняването им се поставя на хотелите единствено в случай че настанените са под краткотрайна протекция.

Прогресивно нарастват и местата, в които може да се кандидатства за регистрационните карти за краткотрайна протекция, регистрират от Министерски съвет. Само за последните 4 дни на територията на страната са отворени и към този момент работят нови 40 пункта за регистрация на бягащите от войната в Украйна. 130 са към този момент функциониращите работни места за подаване на документи, ситуирани на 67 места в 56 обитаеми места. Нови регистрационни пунктове има в областите Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и Ямбол. Пълният лист може да следите тук:. Допълнително са подготвени и 25 мобилни екипа, които ще посетят най-горещите точки и ще издават регистрационни карти за краткотрайна протекция на място.

Разкрита е и нова регистрационната зала на бул. „ Мария Луиза “ 91 в София. На повърхност от 200 кв.м. на цялостен потенциал работят 10 места, а в идващите дни се чака към тях да се прибавят още 5. Само в този пункт могат се обслужат към 500 души дневно, като за образец може да се вземе едно четиричленно семейство, което получава краткотрайна протекция за по-малко от половин час, се показва още в известието.

Работното време на залата към този момент е от 8.30 до 17.30 часа и сега се прави подготовка за 12-часов работен режим на две смени.

12 пункта за посрещане на украинци в страната са с работен режим 24/7 – в Бургас, Несебър, Приморско, курортен комплекс „ Албена “, Балчик, Генерал Тошево, Граничен контролно-пропусквателен пункт Дуранкулак, Добрич, Каварна, Шабла, Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе Дунав мост и Централна железопътна гара София.

Към 8:30 часа на 30 март записаните по краткотрайна протекция са общо 23 005, което съставлява 39% всички останали в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР