Дори да сте внимателни и да избягвате подозрителните уебсайтове и

...
Дори да сте внимателни и да избягвате подозрителните уебсайтове и
Коментари Харесай

Стотици Android телефони се продават с предварително инсталиран малуер




Дори да сте деликатни и да избягвате подозрителните уеб страници и приложения, нищо не можете да извършите, в случай че във вашия смарт телефон има авансово конфигуриран малуер. Именно подобен е казусът със стотици разнообразни устройства, които не са сертифицирани от Гугъл на производители като ZTE, Archos и myPhone. Потребителите на сходни телефони ще виждат изскачащи реклами и други досадни проблеми. Но защото адуерът е конфигуриран на фирмуер равнище, то той е извънредно сложен за унищожаване, означават от Avast Threat Labs.

Това не е първият път, когато неприятни приложения са авансово конфигурирани на устройства - да вземем за пример, Lenovo разпрати Superfish малуера с чисто новите си компютри. Това обаче е един от най-големите кавги, свързани с малуер, който е конфигуриран на Android устройства. Освен това в настоящия случай зловредният програмен продукт може да засегне доста повече консуматори.

Прочетете още: Най-добрите мениджъри на пароли за Android

Съществуват няколко разнообразни разновидността на пакети със зловредни Android приложения, само че те работят на един и същи принцип. Заразените приложения са конфигурирани по прикрит метод в лист със систематични приложения в настройките. Те смъкват дребен файл, който насочва приложението какви други файлове да откри. След това тези файлове също се смъкват и се конфигурира пакет с Android приложения от посочен URL.

Ако адуера открие антивирусен програмен продукт, то всички подозрителни дейности ще бъдат спрени. В противоположен случай ще се появяват реклами на игри, до момента в който сърфирате в браузъра по дифолт. Това несъмнено не е добре, само че ще стане още по-лошо, в случай че се конфигурира някоя от тези игри.

Основните наранени страни са Русия, Италия, Германия, Обединеното кралство и Франция. Въпреки напъните на Avast все още адуер сървърите към момента работят и доста консуматори не престават да се оплакват от неприятни реклами.

От Avast са се свързали с Гугъл, които са подхванали стъпки за понижаване на зловредните благоприятни условия на приложенията при няколко модела устройства. Разбира се, другото решение е да се употребява мобилен антивирусен програмен продукт. Той би трябвало да изтрие компрометирания пакет с Android приложенията, само че вие ще би трябвало ръчно да влезете в настройките и да деактивирате инфектираните приложения.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР