Дори да искат, ПП-ДБ не могат да изперат Борисов или

...
Дори да искат, ПП-ДБ не могат да изперат Борисов или
Коментари Харесай

Дори и да искат, ПП-ДБ не могат да изперат нито Борисов, нито Пеевски

Дори да желаят, ПП-ДБ не могат да " изперат " Борисов или Пеевски, тъй като Народното събрание не е пералня. Само един обективен правосъден развой може да смъкна корупционните подозрения от тях.

Коментар на Даниел Смилов,
Новината, че има постоянно държавно управление след съвсем година " служебно " президентско ръководство е добра. Ситуацията никога не е идеална обаче и има доста подводни камъни, на които държавният транспортен съд " Денков " може да се наниже.

Ротационният министър председател е несъмнено една оригиналност за България, която не е ясно по какъв начин ще проработи. Но е решение, което дава опция за приемане на основните закони за еврозоната, Шенген и финансовата обезпеченост на страната.

Опасностите пред новото ръководство са най-малко в няколко направления:

Обречени опити за изпиране на биографии

Явно мнозина в ГЕРБ и Движение за права и свободи виждат взаимното ръководство с ПП-ДБ като пералня за биографиите на водачите си Бойко Борисов и Делян Пеевски. Много звук по тази тематика се подвигна както при съставянето на държавното управление, по този начин и при излъчването от страна на Движение за права и свободи на Пеевски за член на конституционната комисия.

ПП-ДБ са упреквани – от някои свои поддръжници, само че в действителност най-много от съперниците си – че вършат непростим компромис, формирайки болшинства с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Същевременно обаче даже тези критици са наясно, че сходни болшинства сега са по-доброто решение, в сравнение с отиването на избори с неразбираем резултат, които ще продължат ръководството на Румен Радев.

По-важното обаче е, че в действителност ПП-ДБ, даже да желаят, не могат да " изперат " нито Борисов, нито Пеевски, нито който и да било различен. Причината е, че Народното събрание не е пералня и присъединяване в парламентарни процедури няма избелващ, ободрителен и омекотяващ резултат. Това, което може да смъкна корупционните подозрения върху едно или друго лице, е обективно следствие и обективен правосъден развой. Проблемът на Борисов и Пеевски е, че макар насъбраните в общественото пространство съществени подозрения за тях, те не са били обективно проверявани от органи на правосъдната власт. Събитията от последните седмици потвърдиха несъмнено, че прокуратурата е държала каузи " на трупчета ", които употребява или като " чадър ", или като " бухалка ". И двата модуса са надалеч от обективността на правовата страна.

Така че, в случай че ГЕРБ и Движение за права и свободи желаят да се хигиенизират, това, което би трябвало да вършат, е да спомагат за освобождение на правосъдната власт от политическия (им) надзор, както и да спомагат за обективно следствие на основни проблеми като КТБ, " Божков ", " Барселона " и така нататък

Имунитети

Историята с имунитетите е сходна. Редно е Народно събрание да създаде процедура, която да преценя аргументираността на настояванията на прокуратурата, в случай че народен представител откаже да даде имунитета си непринудено. Но в последна сметка Народно събрание нито може, нито би трябвало да разпъва политически чадъри върху който и да било при положение, че има задоволително доказателства за започване на следствие. От тази позиция парламентарната процедура би внесла просто малко повече гласност и бистрота, тъй че да показва на хората неналичието на доказателства в едно или друго прокурорско искане. Но в случай че тези претенции са аргументирани, парламентарната процедура ще ги направи още по-категорични.

Назначения във Висш съдебен съвет и регулаторите

Големият тест пред новата ръководеща коалиция (и конституционното болшинство с ДПС) ще са назначенията във Висш съдебен съвет и регулаторите. Една огромна неточност, която може да се допусне, е при премахване на Иван Гешев той бързо да бъде сменен с Борислав Сарафов, да речем. В последна сметка вътрешно-ведомствената борба в прокуратурата и следствието не очерта някакъв честен победител. Един политизиран " инструмент " наподобява бе сменен с различен инструмент, само че първият отхвърли да отстъпи непринудено, евентуално получавайки нова политическа поддръжка от президентството и други настоящи лица. Каквито и да са детайлите, добре е да се започва на чисто и да се търсят магистрати и членове на Висш съдебен съвет, които не са били и няма да бъдат част от партизански битки.

Могат ли ГЕРБ и Движение за права и свободи да излъчат безапелационни, уверени в независимостта си претенденти в ръководещите органи на правосъдната власт и регулаторите? Определено в този момент получават късмет за това, само че историята, несъмнено, приказва не в тяхна изгода. Но точно тези назначения ще показват до каква степен съществено тези партии вземат правосъдната промяна. Една поредна " Пунта Мара " в тази област би скъсила живота на държавното управление " Денков ".

Плаващи болшинства

Още от първия ден на държавното управление ГЕРБ гласоподаваха с Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " срещу ПП-ДБ. Ако това се наложи като модел, ръководството ще има сериозен проблем. За да се понижи вероятността от него е належащо незабавно да се " заковат " в управническа стратегия всички тези ограничения, по които ГЕРБ и ПП-ДБ ще вземат решенията дружно. Дори и детайлите на всички тези ограничения да не са ясни занапред, да се вземе решение, че по избран кръг въпроси ще се изисква единодушието на двете водещи обединения в Народното събрание.

Разбира се, ще има и други тематики, по които ще се търсят пъкъл хок, плаващи болшинства, само че една задоволително подробна управническа стратегия би понижила тяхната тежест.

" Възраждане "

Ясно е, че " Възраждане " е функционалност на поддръжката на президента Радев, службите под неговото управление и ГЕРБ. По една или друга причина " Възраждане " са комфортни на тези играчи. За президента и службите му те са глашатаи на всъщност путинистката теза, че по-тясно съдействие с Европейски Съюз и НАТО е " национално изменничество ". За ГЕРБ те са комфортни като машина, хвърляща тиня само по ПП-ДБ: това в действителност е още един претекст в изпирането на ГЕРБ. Като прибавим, че сходни функционалности извършва и Има Такъв Народ (по отношение на Движение за права и свободи най-вече), излиза наяве, че в този парламент е цялостно с криви, само че комфортни патерици.

В последна сметка ГЕРБ би трябвало да спрат фашизоидните осъществявания в пленарна зала на " възрожденците " – не може да се лишава думата на хора и да се блокира работата на Народното събрание с физическа кавга от страна на който и да било. Още по-малко от страна на инженерни политически ментета и патерици.

" Брандирането " на държавното управление

Политическа партия " брандираха " държавното управление в личните си партийни цветове. Това, несъмнено, е политическа нелепост, която би трябвало да се поправи бързо. Това повдига по-важния въпрос за това чие, в действителност, е новото държавно управление. И тук отговорът е явен - то е на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които дружно обезпечават парламентарното му болшинство.

Вярно е, че с изключение на Мария Габриел в държавното управление няма други участници от ГЕРБ. Но това е в действителност умно решение на Борисов да не взе участие в изпълнителната власт при съществуването на толкоз доста висящи и експлодиращи ден след ден корупционни кавги против него. Самоограничението от изпълнителната власт е някаква форма на вдишване на отговорност от страна на ГЕРБ в обстановката. И тук Борисов е по-адекватен от Движение за права и свободи, които тикат на предни позиции хора от листата " Магнитски ".

Общата политическата отговорност ще е споделена сред ГЕРБ и ПП-ДБ, само че въпреки всичко ПП-ДБ ще са натоварени и с по-специална управническа отговорност в доста браншове. Например, Асен Василев има право да си сътвори екип в Национална агенция за приходите и митниците, само че в случай че този екип не създаде нужните резултати като събираемост на доходи, управническата отговорност ще е на първо място негова и на Политическа партия.

Еврозоната и бюджетът

Най-важната задача пред това държавно управление е в действителност да подсигурява бързо участие на България в еврозоната, като в същото време направи порядъчен народен бюджет, усвои парите от Фонда за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз и сътвори по-справедливо систематизиране на позитивите измежду жителите на страната. Един добър знак е, че GINI коефициентът за неравноправие е понижен в България от 40,8% през 2019 година до 38,4% през 2022 година Все още сме доста надалеч даже от страни като Румъния (на равнища от към 33%), само че въпреки всичко е значимо, че увеличението на пенсиите и обществени заплащания в интервала 2021-2022 е почнало да дава резултати. Добре би било тези резултати и трендовете да се запазят при съблюдаване на задоволителна бюджетна дисциплинираност за влизане в еврозоната. В последна сметка България е европейска страна и не може да си разреши неравноправие на равнищата на страни от напълно други географски и културни райони.

Всички тези компликации демонстрират, че задачата на държавното управление " Денков " по никакъв начин няма да е лека. Но си коства да се опита, тъй като това държавно управление е по-доброто решение от наличните други възможности. Затова и заслужава в случай че не 100, то най-малко 50 дни заем на доверие (дори от Десислава Атанасова). Или най-малко опция да извършва управническата си стратегия.
-----------
*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.а Дойче Веле като цяло.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР