Дори да бъде изграден газопроводът ще трябва да се оперира

...
Дори да бъде изграден газопроводът ще трябва да се оперира
Коментари Харесай

"Газпром" ще трябва да освободи 50% от "Северен поток 2" за други доставчици

Дори да бъде построен газопроводът ще би трябвало да се оперира от компания, друга от " Газпром ".

© Maxim Zmeyev Германският енергиен регулатор Bundesnetzagentur дефинитивно отхвърли да изключи газопровода " Северен поток 2 " от обсега на европейската енергийна инструкция. Това в резюме значи, че " Газпром " ще може да употребява единствено 50% от потенциала на тръбата, което би направило невъзвръщаема многомилиардната инвестиция на съветската компания. Освен това операторът на " Северен поток 2 ", в случай че изобщо бъде пуснат в употреба, би трябвало да бъде самостоятелен от " Газпром ", което в допълнение обърква сметките на руснаците.

" Колегията ни на 15 май отхвърли настояването на Nord Stream 2 AG за освобождението от регулации на част от " Северен поток 2 ", който ще минава през немските териториални води ", се споделя в известието на институцията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Компанията Nord Stream 2 подаде молба в Bundesnetzagentur на 17 януари за изключение с претекста, че директивата е призната, откакто строителството на плана към този момент е било почнало. Теоретично, с цел да можеше да получи въпросното изключение, планът трябваше да бъде приключен преди май 2019 година, само че това не стана поради наложени от Съединени американски щати наказания върху фирмите, които го изграждаха. Решението на немския мрежов оператор може да бъде обжалвана пред немски съд и Съда на Европейския съюз. " Северен поток " 2 заобикаля Украйна, Беларус и Полша и е очакван с две тръби и общ потенциал 55 милиарда куб. метра годишно.
Другият огромен енергиен план на " Газпром " - " Турски поток 2 ", е в малко по-различна обстановка. Той се строи напълно отвън територията на Европейски Съюз (в Черно море и Турция) и не попада под обсега на евродирективите, като България публично твърди, че не прави негово продължение, а построява уголемение на националната си директна мрежа. По този метод самите тръби се оперират от " Булгартрансгаз " и има опция за транспорт на природен газ от разнообразни снабдители - " Булгаргаз ", " Газпром ", " Овергаз ", както и бъдещи такива, които ще употребяват газовата връзка с Гърция. На процедура обаче съветският газов колос е резервирал съвсем напълно входно-изходния потенциал по границите на България с Турция и Сърбия, което даже теоретично изключва опцията за значителен различен транспорт, а това единствено по себе си е нарушаване на европейските правила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР