Допреди два дни взорът беше във формирането на правителство. Сега

...
Допреди два дни взорът беше във формирането на правителство. Сега
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Питахме се ще има ли правителство, вече се питаме ще има ли парламент

" Допреди два дни взорът беше във образуването на държавно управление. Сега рецесията ескалира до такава степен, че ние се питаме – дали въобще ще има парламент ", сподели в изявление за доцент Боряна Димитрова от социологическа организация " Алфа рисърч ".

Според социолога може да отидем и по надалеч и да се запитаме " дали въобще ще има парламентаризъм в България ".

" Докато партиите се дискредитират една друга, това, което отеква в съзнанието на хората, е дискредитиране на парламентаризма. "

" Има цялостен блокаж в работата на Народното събрание. Процедурите не могат да заместят политическата отговорност и политическата воля ", безапелационна е Димитрова.

" Водещото в тази обстановка е да се излезе от досегашната логичност – би трябвало да има парламентарно болшинство, знак на това болшинство е фигурата на ръководителя. Респективно когато някой реши да бута парламентарното болшинство, първо събаря ръководителя. В един извънредно фрагментиран парламент, какъвто е сегашния, изходната позиция не може да бъде парламентарно болшинство. Трябва да се търси друга политическа логичност, която да стои зад излъчването на ръководител на Народното събрание. Да се търси към този момент не през парламентарно болшинство, през консенсусна фигура, да се търси кандидатура, по-авторитетна, от по-малките партии. Трябва да се предефинира политическата логичност ", разяснява тя.

При в този момент настоящите устав и правила самото отдръпване на кандидатурата на Никола Минчев няма да позволи казуса и Политическа партия са наясно с това, посочи Боряна Димитрова.

" Проблемът не е в отдръпването на кандидатурата, а в това към коя фигура може да се събере това магическо число – 50+1 от участвалите в гласуването. "

Димитрова разполага този ход на Политическа партия в подтекста на " витаещата предизборна акция ".

По думите ѝ никой не желае да поеме негативите и " безспорно те към този момент са в режим на предизборна акция ".

" Парадоксът е в това, че в случай че не се конституира Народното събрание, не знам и по какъв начин ще се разпусне ", сподели още Боряна Димитрова.

" Ние в действителност сме в една ескалираща политическа и към този момент конституционна рецесия. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР