Доплащанията на пациентите в болниците възлизат на около 4 млрд.

...
Доплащанията на пациентите в болниците възлизат на около 4 млрд.
Коментари Харесай

Доплащанията в болниците възлизат на 4 млрд. лв. годишно, често са неоснователни

Доплащанията на пациентите в лечебните заведения възлизат на към 4 милиарда лева, само че не постоянно са основателни. Това разяснява пред Би Ти Ви шефът на Националната здравноосигурителна каса Дечо Дечев. По думите му в държавните и общинските лечебни заведения се заплаща под масата, а в частните - проведено, като се " измислят " разнообразни спомагателни услуги, които да ги оправдаят.

Причината е, че наредбата, която дефинира какво би трябвало да покрива една клинична пътека, е неразбираема и позволява тълкувания на това какво би трябвало да се доплаща. " В частни лечебни заведения за всеки леглоден се заплаща такса - стартира от 70 лева и приключва на 120 лева според от стаята. Тоест, в случай че престоят е 5 дни - 5 по 100. Шапка за баня, дребна паста за зъби, пластмасова четка за зъби и - 80 лева Дадено е правото всеки да ценообразува ", сподели шефът на НЗОК. " Не че това не се прави в държавни, основно академични, лечебни заведения, само че там тези заплащания стават не постоянно през касата на болничното заведение ", добави той с уточнението е, че повода е неприятен мениджмънт и " затваряне на очите " при тези практики.

С новите законодателни промени, предлагани от Министерството на здравеопазването, в логаритъма на всяка пътека ще бъде пределно ясно записано какво се покрива и какво не, сподели Дечев.

Според него верният метод е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на спомагателното здравно обезпечаване. Той влезе в неприсъствен спор с министъра на опазването на здравето, който предлага редом битие на здравна каса и частни фондове, които да я конкурират, само че с право да образуват облага. Концепцията на министъра, по думите на Дечев, съдържа риска от асортимент на обезпечени на база на тяхното финансово състояние и степента на тяхното здраве - бедните и болните да останат контингент на касата, а богатите и здравите да отидат при частните нови осигурители. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР