Допинг скандалът, който подпали българското плуване, изглежда няма да бъде

...
Допинг скандалът, който подпали българското плуване, изглежда няма да бъде
Коментари Харесай

Трийсет и няколко хапчета в пластмасови чашки и край на три плувни кариери

Допинг абсурдът, който подпали българското плуване, наподобява няма да бъде разнищен елементарно. Всеки отхвърля да има виновност, а за три млади момчета това може би е краят на кариерата им.
Въвлечените национални състезатели – Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, уличени в използването на анаболния стероид станозолол след извънсъстезателна инспекция на 4 февруари, попаднаха в листата на националния антидопингов център със спортистите със спрени права. Сега са изправени пред заплахата да бъдат осъдени за четири години. Според състезателите това би бил краят на кариерите им, а възелът вместо да се разплита, се стяга още по-силно.

Председателят на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев първо заприказва за " външна интервенция ", а по-късно назова случая " доста чудноват и мистериозен ". Той уточни, че следва цялостно следствие.

Тримата уличени спортисти насочиха вниманието към треньора на националния тим Кристиян Минковски и към лекаря Любомир Петров.

Светлозар Николов описа пред bTV, че по време на лагер в базата в Белмекен на състезателите са давани по 35-36 хапчета в чашка. " Ние тримата няма по какъв начин да сме взели идентичен допинг. Освен това след лагерите всеки се прибира по родните си градове и по тази логичност би трябвало да сме си звъннали един на различен, с цел да приемем това нещо - този анабол ".

Баблаков, който уточни, че резултатите са излезли още преди седмица, е сюрпризиран от мислите на Минковски. " На основния ни треньор обяснението е, че може (веществото да е било) в протеинови барчета, в паста за зъби, в капки за нос, в протеин. Също по този начин стигна и до извода, че може и да съм докоснал масата, а след това да съм си докоснал устата и да има анабол. За мен това е нереално ", съобщи състезателят.

Пред " Спортал " той добави: " Доста разнообразни неща слушах тези дни - всеки гледа да си измие ръцете с нас, тъй като е по-добре да изгонят трима състезатели, в сравнение с да " изгори " цялата федерация и целият тим ".

Минковски сподели пред " Дневник ", че близо 40 часа след началото на абсурда няма пояснение за станалото.

Покрай тематиката за допинга обаче духовете бяха разбунени от изказвания за доста по-дълбоки проблеми. Две някогашни състезателки на националния тим - Екатерина Аврамова и Нина Рангелова, приказват за порочни практики и напън против надарени плувци, продължаващ с години. За дълбочината на проблемите и правилото " Пийте без да питате " подсказва бързото включване на Аврамова и Рангелова. Според тях проблемите са във федерацията и в метода на ръководство на националния тим.

" Мога да кажа, че до 2009 година практиката беше безусловно същата. Влизахме в стаята на доктора, имаше пластмасови чашки с нашите имена, в които просто се слагаха хапчета и ни се беше качало, че би трябвало да ги пием. Когато задавахме въпроса: " Докторе, какво има в тези чашки ", отговорът беше: " Вас какво ви интересува, не питайте. Вие не сте приключили докторски университет. И да ви кажа, няма да разберете ", сподели Аврамова във видео във " Facebook ".

Интересното е, че експертите дефинират станозололът като остарял стимулант.

Според Аврамова странното е, че общото през годините е наличието на треньора Минковски, а Рангелова се включи в тематиката с апел за сключване на петиция в поддръжка на тримата плувци, в която са се присъединили близо 800 души. Според нея тези, които би трябвало да оказват помощ на плувците, ги бутат надолу.

" И постоянно е било по този начин! За това и до ден сегашен, когато някой от по-младите плувци се допита до мен за съвет, постоянно им споделям " Колкото по-малко зависиш от федерацията, толкоз по-добре за теб ". Защо би трябвало да се заплашват състезатели, които изберат да не вървят по лагери?! Защо би трябвало всички да упражняват при един и същи треньор? Да не би той да е най-хубавият треньор в света (та даже и в България)? (...) Аман от алчни и егоцентрични ръководители, които се появяват пияни и заляни по надпреварите на децата ", написа тя.

Минковски съобщи за " Дневник ", че " изрично не е правилно " да е оказвал напън върху състезатели с изказване, че няма да са в националния тим, в случай че не упражняват при него. " Присъствието в националния тим е непринудено. Има ясни критерии за влизане и те са свързани с реализиране на резултати ", сподели той.

Аврамчев съобщи, че има вяра и постоянно е вярвал на тримата състезатели, само че има вяра и на доктора.

" Случаят е доста чудноват и мистериозен. Няма действително и разумно пояснение. Всички състезатели знаят какви лекарства взимат. Те се подготвят от лекар. Работим с съответния доктор от три години и му имам вяра. Когато се взимат проби, се дава протокол, като всеки собственоръчно разказва какво пие. Някои от тях са приемали по 36 хапчета, само че не от разнообразни типове. Просто в случай че би трябвало да се вземе 8 мг, а едното хапче е 1 милиграм, то се взимат 8 ", сподели ръководителят на федерацията, която с 1 млн. лв. на година е осма по държавно финансиране в българския спорт.

Докторът на плувците от националния ни тим отхвърли той да е давал станозолол на състезателите и стартира догадка, че той може да е бил признат от Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов в дните преди февруарския лагер, в това число по време на коледните и новогодишните празници.

Пред БНР той парира изказването на Светлозар, че на плувците са давани по 36 хапчета дневно и изясни, че за странични хора, които не са наясно, количествата в действителност са стряскащи, само че че става дума за добавки, а не просто за медикаменти.

Ние нямаме никаква изгода да им даваме станозолол – за какво? А и даже да им дадем, хайде след това да пристигна да забележим какви невероятни резултати ще покаже? Самите състезатели също нямат сметка да го вършат, показа докторът.

Любомир Петров съобщи, че всеки плувец е в правото си да откаже да приема добавките и медикаментите, които му се дават. Както и те се слагат в чашки, които се взимат самостоятелно и по-късно приемането им не се управлява.

Ще съм най-притеснен, в случай че се окаже, че това е съзнателно дело на аморален човек, заключи докторът.

Сътресенията идват в миг на напредък за плуването в България. Трима национали заслужиха квоти за олимпийските игри в Токио 2020 - Антъни Иванов (200 м бътерфлай), Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай) и Калоян Левтеров (200 м гръб).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР