Допълваме енергийните помощи с 860 млн. лева, съобщи министър-председателят Кирил

...
Допълваме енергийните помощи с 860 млн. лева, съобщи министър-председателят Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков: Допълваме енергийните помощи с 860 млн. лева

Допълваме енергийните помощи с 860 млн. лв., заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг след последното за годината съвещание на Министерски съвет, съобщи БГНЕС.

"Очакваме до 2-3 седмици идната COVID-19 вълна. Имаме 3 седмици, в които да увеличим имунизацията оптимално, изключително за възрастното население. Това е единственият метод да предотвратим напора в лечебните заведения и затварянето на учебните заведения ", съобщи Петков.

Премиерът заяви, че 75 лв. са гласувани за всички пенсионери, които ще се имунизират от 1 януари 2022 година, за всички, които към този момент са имунизирани и за всички, които ще си слагат бустерна доза. "Ще понижим периода сред втора и трета доза ", сподели още Петков.

От думите му стана ясно, че добавката за имунизация ще е към 100 млн. лв..

"Финансираме спомагателни 120 млн. лв. за продължение на мярката 60/40 в параметрите, които са сега, с цел да може да поддържаме заетостта. Очакваме да подкрепим 80 хиляди работещи в идващите месеци ", сподели Кирил Петков.

"Допълнително 750 млн. лева вкарваме, тъй че да няма понижение на пенсиите ", заяви още Кирил Петков, визирайки 60 лева добавка.

Преди началото на последното за годината държавно съвещание, министър председателят Кирил Петков съобщи по-рано през днешния ден:

"Имаме три съществени проблема, които би трябвало да решим през днешния ден - енергийната рецесия, COVID-19 рецесията и пенсиите ".

"Трябва да отделим спомагателен бюджет, с цел да премахнем голямата тежест, която заплашва и бизнеса, и енергоразпределителните сдружения, и евентуално крайните цени за бита. Трябва да вземем съответни ограничения по съответни бюджети, тъй че да премахнем осезаемия риск за цяла България ", акцентира Петков.

"Второ, би трябвало да се фокусиране върху COVID-19 рецесията. "Омикрон " "чука на вратата ", имаме две или три седмици преди следващата вълна, която следва да пристигна. Затова би трябвало да сме подготвени с оптималната стратегия за имунизация и с действен проект за понижаване на риска върху здравната система ", съобщи Петков и като трети приоритет сложи грижата за възрастните хора.

Премиерът очерта и третия сериозен проблем - обществените ограничения. Според него е значимо да бъдат признати, тъй като са нужни за пенсионерите.

Очаквайте детайлности

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР