Допълнителното време трябва да се добави точно дори в мачове

...
Допълнителното време трябва да се добави точно дори в мачове
Коментари Харесай

Колина: Допълнителното време трябва да е точно, дори при 7:0

Допълнителното време би трябвало да се добави тъкмо даже в мачове като Ливърпул - Манчестър Юнайтед 7:0 предходната неделя, сподели шефът на реферите на ФИФА Пиерлуиджи Колина.

Световната футболна централа подреди на съдиите на Световно състезание в Катар 2022 да пресмятат по-точно добавеното време, в това число минутите при празнуване на голове. Това докара до приблизително изиграно 10:11 минути в допълнение време на финалите през 2022-а спрямо 6:30 минути на Мондиал 2018 в Русия. Установено е, че ефикасното игрово време в Катар е 59 минути и 47 секунди, спрямо 55 минути и 41 секунди в Русия.

Насоките за реферите в Катар към този момент би трябвало да се следват от всички шампионати по света от 1 юли след решение, взето на годишното общо заседание на Международния ръб на футболната асоциация преди няколко дни.

Колина сподели, че е " разбираемо " за какво са прибавени единствено три минути добавено време към второто полувреме при успеха на Ливърпул със 7:0 против Манчестър Юнайтед във Висшата лига предходната неделя.

Италианецът добави, че в случай че законите на играта не бъдат изменени, с цел да редуцират автоматизирано мачовете, в които тимът печели с огромна разлика, точното добавяне на добавеното време е извънредно значимо във всяко съревнование, където головата разлика е фактор.

Запитан какво в допълнение време е изиграно на " Анфийлд " и какво е трябвало да бъде, Колина сподели: " Беше една минута през първото полувреме плюс три през второто полувреме). Помислете единствено, че шест гола бяха маркирани през второто полувреме “.

" Разбира се, че проявлението на повече в допълнение време, когато е 7:0, е мъчно за приемане в съответния мач. Но в случай че разпоредбите на надпреварата споделят, че головата разлика е от голяма важност за класирането в края на сезона, даже един маркиран или не маркиран гол може да направи разликата. Когато играех бейзбол, имаше предписание, че след шестия ининг, в случай че имаше разлика в резултата повече от шест, мачът свършваше. Може би в бъдеще можем да обмислим в границите на разпоредбите на играта да кажем, че не би трябвало да се дава в допълнение време в края на мача, в случай че има разлика от " X " голове. Но това биха били промени в законите на играта ", разяснява Колина.

" В мача Испания против Коста Рика на Световното състезание Испания вкара един гол в спомагателното време. Това попадение можеше да коства класирането на Испания или Коста Рика за идващия кръг. Но разбирам, че прибавянето на в допълнение време, когато резултатът е 7:0, наподобява като нещо неясно ", разяснява италианецът.

Той акцентира, че 10 или повече минути в допълнение време са били добавени в четири от десетте мача във Висшата лига, изиграни предишния уикенд. Колина също по този начин означи, че междинното добавено време на Мондиал 2022 в Катар е намаляло с напредването на шампионата - от 11:06 минути в груповата фаза до 10:15 минути до полуфиналите и до финала и даже е спаднало до 7:15 минути на осминафиналите.

" Играчите схванаха, че губенето на време към този момент не е от изгода, тъй като цялото време, което са губили, нормално се компенсира в края на мача ", сподели Колина.

ФИФА даде извадка от в допълнение време, изиграно в надпревари по света преди Световното състезание, което акцентира, че междинната стойност на Висшата лига е 8:06 минути, спадайки до 7:07 минути в шотландското състезание.

Италианецът добави, че противоположната връзка за новия метод е извънредно позитивна.

Въпреки това, в отчет на ФИФПро, оповестен през вчерашния ден, се споделя, че новите насоки могат да доведат до това елитните футболисти да изиграят еквивалента на три спомагателни мача на сезон и добави, че това би трябвало да се вземе поради при полемиките към планирането на мачовете.

Но Колина настоя, че ФИФПро е била наясно по отношение на напъните за увеличение на ефикасното игрово време, като информацията е била споделена и с 32-а тима, участващи в Катар, на семинар в Доха през април предходната година.

Той сподели, че на тези консултативни срещи предлагането за въвеждане на часовник за прекъсване на времето е била отвхрълена, а фокусът е изместен към по-точно пресмятане на спиранията в границите на съществуващите закони на играта.

Колина също по този начин прикани реферите да бъдат по-активни в намаляването на продължителността на незначителните прекъсвания, при които времето не се регистрира като тъчове, свободни удари и корнери.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР