Допълнително поне 25% поскъпване на парното очаква столичани от догодина

...
Допълнително поне 25% поскъпване на парното очаква столичани от догодина
Коментари Харесай

Манолова: Ако държавата не се намеси, от догодина хората ще плащат скъпото парно и за предишната година

Допълнително най-малко 25% повишаване на парното чака столичани от следващата година поради 164 млн. лева недовзети доходи на Топлофикация – София поради скъпия газ. Това излиза наяве от позиция на ръководителя на Изправи се.БГ, оповестена на интернет-страницата на гражданската платформа.

В позицията се конкретизира, че през днешния ден Топлофикация - София разгласява на уеб страницата си, че по техни калкулации за интервала от 1 юли 2021 година до 31 декември 2021 година сдружението има недовзет доход от 164 397 093 лв..

Този недовзет доход се получава заради това, че в цената на топлинната сила разноските за природен газ са изчислени при междинна цена от 47 лв/ МВтч, а действително Топлофикация София заплаща природния газ на " Булгаргаз " ЕАД при по-високи цени - да вземем за пример, за октомври е била 94,54 лв/МВтч, за ноември е била 93,19 лв/МВтч, а сега е 102,33 лв/МВтч.

Тези разлики в цените са съображение КЕВР да утвърди по-високи цени на топлинна сила, които ще утвърди от 1 януари 2022 година, т.е потребителите ще би трябвало да ги заплатят.

Това значи, че КЕВР има съображение да утвърди по-високи цени за парното и топлата вода за потребителите с минимум от 25 % по-високи от 01 януари 2021г.

Например, в случай че на 1 декември 2020 година сметка за парно и топла вода е била 100 лв., на 1 декември 2021 година тя ще бъде 120 лв., тъй като КЕВР усили цените от 1 юли 2021 година с 20 %, а от 1 януари сметката ще стане 150 лв., т.е за една година нарастване на парното и топлата вода с 50%. Това излиза наяве от позицията на уеб страницата на Изправи се.БГ

Според Манолова това са към този момент непостижими сметки за отопление, които жителите на София ще би трябвало да заплащат. Какъв е смисълът и изгодата КЕВР да усилва цените, когато потребителите няма да могат да заплащат сметките си?

За това още от ранна есен " Изправи се.БГ " предлагаме целият размер на недовзетия доход вследствие на по-високите цени на природния газ и въглеродните излъчвания на всички топлофикации, които обслужват битовите консуматори, да бъде стихотворец от страната. Предложихме и съответен метод по какъв начин може това да стане посредством БЕХ, която непосредствено да заплати тези разлики в цените на Булгаргаз вместо топлофикациите. Но досега липсва реакция от виновните институции – безапелационна е Мая Манолова.

Държавата се ангажира с помощ на частния бизнес за цените на тока, въпреки и не задоволително, и в този момент следва да се погрижи и за българските фамилии като предприеме дейности за обезщетения за недовзетите доходи на топлофикациите.

До този миг КЕВР не са разгласили наложителните претенции на енергийните предприятия за цената на парното и тока от следващата година. Мълчи и за това какви нараствания на цените на тока и парното готви за битовите консуматори от 1 януари 2022 година Няма открити процедури за осъществяване на публични разисквания за новите цени на тока и парното, т.е тези, които ще заплащат, ще бъдат лишени от законовата си опция да изложат причините си пред регулатора за това, което ще бъде препоръчано.

Това е тревожно и недопостимо, приключва Манолова и обобщава: Типично в стила на настоящия състав на КЕВР. Именно поради това поискахме оставка на целия КЕВР и промяна на цялата комисия с цивилен специалисти, а не с лобисти на монополистите и партийни послушковци.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР