Допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г.

...
Допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г.
Коментари Харесай

1,612 милиона отпусна правителството за църквата в Шипка 

Допълнителни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2020 година в размер на  1 612 000 лева за незабавни спешни и реставрационни строителни действия по камбанарията на храм-паметника манастир „ Рождество Христово “ в Шипка утвърди държавното управление. Храмът е един от знаците на българското Освобождение и следва паметна 120-годишнина от неговото освещаване. Необходимите средства за осъществяване на постановлението се обезпечават по бюджета на Министерския съвет за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2020 година
Решението за изключителното включване на точката в съвещанието на Министерския съвет е взето след провела се през вчерашния ден среща сред Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев. На нея владиката е разказал за рушащата се камбанария и компрометираните елементи на храм-паметника, както и за незабавната потребност от започване на ремонт.

„ Изказвам признателност на премиера и на Министерския съвет за отпуснатите средства. Всички те знаят, че в тежки моменти, единственото, което ни избавя е вярата. Държавата за следващ път сподели, че оказва помощ в страшните времена. Надяваме се, че ще оказва помощ и отсега нататък. Този храм и тази камбанария постоянно ще припомнят за свободата ни “, сподели архиереят минути след вземането на решението за отпущането на средствата. Днес той посети храм-паметника в наличието на регионалния шеф Гергана Микова, кмета на община Казанлък Галина Стоянова, кмета на община Шипка Василка Панайотова, протосингела на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов и игумена на Шипченската света обител йеромонах Панкратий.
Оглед на компрометираните сектори е изработен преди две години. Епархийският консултант Деян Русенов изясни, че няма градивни нарушавания на камбанарията. Основните опустошения стартират след 13-ия метър, а причина са високите амплитудни разлики. Има и външни нарушавания в дълбочини до 30 см, които би трябвало да бъдат отстранени и кулата да бъде укрепена градивно и фасадно. За задачата ще се сложи скеле, което няма да пречи на миряните да посещават храма.

Поне година ще е нужна за ремонтните действия, тъй като през зимния сезон ще могат да се отстраняват само компрометираните елементи. Фирмата реализатор ще бъде определена на съвещание на Епархийския съвет, а идейният план ще бъде трансформиран в работен и би трябвало да бъде утвърден от Националния институт за недвижимо културно завещание.
Митрополит Киприан изрази вяра, че следващата година, когато ще честваме 120-годишнината от освещаването на храма, 150 години от учредяването на Старозагорската епархия и 160 години от построяването на Митрополитския храм „ Св. Димитър “, 120-тонната камбана на храм-паметника „ Рождество Христово “ ще може да се чуе още веднъж чак в Казанлък.
Владиката благодари и на Денислав Борисов и екипа на BTV Media Group за акцията за набиране на средства за храма, от която са събрани към 30 хиляди лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР