Допълнителната цена на изкопаемите горива като газ за отопление, бензин

...
Допълнителната цена на изкопаемите горива като газ за отопление, бензин
Коментари Харесай

Схемата за емисии на ЕС ще повиши цените на газа и бензина от 2027 г., твърдят експерти

Допълнителната цена на изкопаемите горива като газ за отопление, бензин и дизел в границите на новия пазар на въглеродни излъчвания на Европейски Съюз от 2027 година може да бъде много над лимита от 45 евро, към който се стремят институциите на Европейски Съюз, споделят специалисти, обвинявайки законодателите за основаване на лъжливи упования.

Европейският парламент би трябвало да гласоподава на 18 април промяната на пазара на въглеродни излъчвания на Европейски Съюз, която беше контрактувана сред институциите на блока през декември 2022 година

Според проектозакона втората система за търговия с излъчвания за здания и авто превоз би трябвало да стартира да работи в целия блок от 2027 година, което ще усили цените на изкопаемите горива за отопление и превоз.

Мярката идва дружно с нов „ Фонд за обществен климат “ от 87 милиарда евро, който има за цел да смекчи въздействието върху най-бедните семейства

Както нормално в пазарната система, цената се дефинира от търсенето и предлагането.

Институциите на Европейски Съюз се стремят да лимитират новата цена на въглерода до най-много 45 евро на звук излъчвания на CO2, което се равнява на спомагателна цена от 10 цента за литър бензин и 12 цента за литър дизел. Но съгласно специалисти тази цена може и да бъде надвишена, защото заложеният в закона механизъм за понижаване на цената не може да подсигурява, че тя няма да се увеличи.

„ По принцип във връзка с цените всичко е допустимо “, сподели Майкъл Пале, специалист по въглеродните пазари в Потсдамския институт за проучване на въздействието на климата.

„ Не може да се каже, че спомагателният механизъм за ценова непоклатимост може фактически да подсигурява, че цената няма да надвиши това равнище “, сподели той пред EURACTIV, базирайки се на максимума от 45 евро, контрактуван от политиците.

„ Това не значи, че несъмнено ще премине над равнището “, добави Пале и уточни, че знаем прекомерно малко за ценообразуването в новата скица за търговия с излъчвания, по тази причина може да вършим всевъзможни догатки.

Питър Лизе, евродепутат от дясноцентристката ЕНП и основен договарящ за промяната на въглеродния пазар на Европейски Съюз, призна пред EURACTIV, че ограничаването от 45 евро не е твърда горна граница на цената.

„ Разбира се, тристранното съглашение не може безусловно да подсигурява, че цените няма да бъдат по-високи от 45 евро на звук, само че вероятността е относително висока, изключително през първите години, в това число 2029 година “, сподели Лизе.

Фалшиви усещания

Когато договорката беше подписана през декември, законодателите звучаха по-сигурно, създавайки усещане за корав таван на цените.

„ Въз основа на пазарен механизъм е обезпечено, че цената няма да бъде повече от 45 евро “, сподели Лизе в изказване на 18 декември.

Френският евродепутат Паскал Канфин, който в началото бе гневен критик на промяната, сподели, че „ строгите условия, които сме сложили и по-специално въвеждането на таван на цената от 45 евро най-малко до 2030 година, прави мярката, политически допустима “.

В необвързващата част от законодателството, по този начин наречените съображения, задачата да не се надвишават 45 евро на звук CO2 също е сложена в писмен тип, отбелязва Пале, само че самият механизъм не може да подсигурява това.

Това мнение се споделя от Кристиан Флаксланд, шеф на Центъра за резистентност в Hertie School Berlin.

На процедура пазарна цена от над 45 евро на звук CO2 би довела до освобождение на спомагателни квоти на пазара на въглеродни излъчвания от по този начин наречения запас за непоклатимост на пазара, с цел да се съгласува по-добре предлагането (количеството квоти) с търсенето (количеството на емисиите).

Въпреки това, като се има поради, че ще бъдат издадени единствено 20 милиона спомагателни документи, до момента в който общото количество излъчвания на година, обхванато от схемата, е към 1000 милиона тона CO2, това няма ли да понижи уверено цената, в случай че има напън нагоре “, попита Флаксланд.

По този метод оптималната цена от 45 евро никога не е обезпечена, сподели Флаксланд.

Колко високо ще скочат цените?

Запитани какви ценови равнища да чакаме, двамата откриватели подчертаха, че това е мъчно да се планува, само че показаха ценови равнища много над 100 евро, което би било повече от два пъти над цената, упомената от законодателите.

„ Никакво моделиране не допуска цени от 45 евро – по-вероятно е да имаме 100 до 300 евро “, сподели Флаксланд.

Цена на въглерода от 200 евро се равнява на надбавка към цената от 53 цента за литър дизел и 47 цента за литър бензин.

Ако страните от Европейски Съюз не подхващат спомагателни ограничения за политиката в региона на климата, а разчитат напълно на ценообразуването на въглеродните излъчвания, с цел да понижат излъчванията, „ откриваме диапазон от 175 до 350 евро на звук [CO2] при разнообразни подходи за моделиране “, сподели Пале.

За депутата Лизе този сюжет е малко евентуален.

„ Намирам изказванията, че може да има цени до 300 евро на звук, за неразбираеми предвид на упоменатите калкулации на Европейската комисия “, сподели Лизе.

„ Според мен те се основават на неправилното съмнение, че няма да има смяна в следствие от друго законодателство, национални ограничения и нововъведения “, сподели той.

Ако търсенето на квоти за излъчвания е по-ниско, цената на въглерода ще бъде понижена. И цените могат да бъдат понижени в допълнение през идващите години посредством спомагателни ограничения на политиката за климата “, настояват специалистите от Европейската комисия.

Въпреки това страните от Европейски Съюз би трябвало да приготвят своите жители за свят, в който „ изкопаемите горива ще бъдат нищожни и скъпи “, предизвести Лизе.

Германският евродепутат също по този начин отбрани решението да не се включва твърдо ограничаване на цената.

„ Не беше нито рационално, нито допустимо да се вземе решение за безспорна горна граница на цените, защото закрепена цена би довела непосредствено до нуждата от единогласие, което не можеше да бъде реализирано в Съвета “, сподели Лизе, добавяйки, че това би заплашило постигането на климатичните цели за 2030 година

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР