Doodle отбеляза 136 години от рождението на Георгиос Папаниколау. Той

...
Doodle отбеляза 136 години от рождението на Георгиос Папаниколау. Той
Коментари Харесай

Doodle за 136 години от рождението на Георгиос Папаниколау

Doodle означи 136 години от рождението на Георгиос Папаниколау . Той е роден на 13 май 1883 година в градчето Кими на източното крайбрежие на остров Евбея. През 1904 година приключва медицинския факултет на Атинския университет " Йоанис Каподистрияс ". През 1907 година отпътува за Германия, където продължава образованието си по биология при професорите Хайкел и Вайсман. След това постъпва в Мюнхенския университет, където стартира биологични проучвания за установяване пола на ракообразни.

След края на Балканските войни, в края на 1913 година Папаниколау и жена му емигрират в Съединени американски щати. Първоначално двамата работят като продавачи в текстилен магазин , до момента в който при съдействието на известния генетик Т. Морган Папаниколау не постъпва на работа в отделението по патология в Болницата на Ню Йорк и в департамента по анатомия на Корнелския медицински лицей на Корнелския университет, където, преминавайки през всички степени, през 1947 година става професор по анатомия и цитология.

Изследванията на Папаниколау засягат по-нататък цитологичните промени при рак на шийката на матката. Той разгласява своите изводи през 1943 година в профилирано издание под заглавие " Диагноза на рака на матката при помощта на намазки " (Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear). Публикацията на тези работи провокира голям интерес измежду международното здравно общество и неотложно стартира опитно използване на метода в разнообразни медицински центрове.

С тези свои работи Папаниколау става създател на ново научно направление в цитологията. Методът, получил в негова чест названието способ на Папаниколау (тест на Папаниколау, Пап-тест), открива необятни хоризонти пред медицинските проучвания на половата физиология и ендокринология, и изключително при диагностиката на рака.

Папаниколау има над 100 изявления, от тях 3 са монографии.

През 1954 година Папаниколау разгласява своя колосален труд Atlas of Exfoliative Cytology, установявайки публично новата здравна процедура и специалността, основани от него на практика от нулата.

През 1961 година Папаниколау се мести в Маями, с цел да провежда Онкологическия проучвателен институт, кръстен на негово име, към университета на Маями, само че умира на 19 февруари 1962 година, преди да се открие центърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР