Донорството открай време е труден въпрос, по който у нас

...
Донорството открай време е труден въпрос, по който у нас
Коментари Харесай

Донорството – жестът да дариш живот

Донорството от много време е сложен въпрос, по който у нас към момента се спори.

За едни това е благородно дело, обвързвано със способността на индивида да мисли отвън бариерите. За други е невъобразим вид. Едно обаче е несъмнено. Донорството е метод да дадеш късмет на някого за втори живот.

За лекарите всяка донорска обстановка е сложна. Тя е неповторим модел самичък по себе и носи своите характерни характерности.

Към днешна дата общо 1029 души чакат за трансплантация. Най-голям дял от тях имат потребност от бъбрек, сочат данните от Изпълнителната организация по трансплантации.

Общо 46 души чакат да се снабдят с новия орган, като броят им е следван от хората, нуждаещи се от сърце. За мускулестия орган чакат 40 души, сподели инспекция на Novini.bg. Сред останалите пациенти са хора, нуждаещи се от бял дроб и панкреас. Статистиката отбелязва, че за 18 души е нужен нов бял дроб, а на 11 от чакащите би трябвало панкреас.

Бъбречните трансплантации, осъществени в България от трупен донор към началото на юли, са общо 11, а 8 интервенции са осъществени от жив донор. Междувременно общо осъществените чернодробни трансплантации са 7 на брой.

Една от последните донорски ситуции, зародила у нас, е от юни месец. В УМБАЛ "Св. Марина " в гр. Варна момче изпада в мозъчна гибел. 17-годишният юноша получил мозъчен кръвоизлив.

Въпреки тежката загуба околните вземат решение да дарят органите му за трансплантация. Бъбреците и черният дроб са трансплантирани в УБ „ Лозенец “, а сърцето му отпътува в УМБАЛ „ Св. Екатерина “.

Благородният жест избавя живота на четирима тежко заболели пациенти.

Аналогична е и обстановката от април в УМБАЛ Бургас. Тогава 30-годишен мъж дава късмет за втори живот на трима души.

Различните страни също си подават ръка, що се отнася до донорски обстановки. Така към 9 юли получен от Евротрансплант е един бъбрек, а предоставени посредством организацията са 6 бели дроба, 7 черни и 4 сърца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР