Донорска ситуация, реализирана от екип на варненската УМБАЛ Света Марина“,

...
Донорска ситуация, реализирана от екип на варненската УМБАЛ Света Марина“,
Коментари Харесай

Донорска ситуация във Варна спаси два живота

Донорска обстановка, осъществена от екип на варненската УМБАЛ „ Света Марина “, избави два живота. Ситуацията е осъществена на 29 август от опитния екип на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване с шеф проф. доктор Вилиян Платиканов, оповестиха от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “.

На 30 против 31 август медицински екипи от Александровска болница направиха две бъбречни трансплантации. Реципиенти са 29-годишна жена и 55-годишен мъж. Пациентите са в положително общо положение и остават под лекарско наблюдаване в лечебното заведение. Донор е 32-годишен мъж, изпаднал в мозъчна гибел, в резултат на мозъчен кръвоизлив. Семейството на младия мъж, макар тежката загуба, взема благородното решение да подари органите и по този метод да даде късмет за живот на чакащи за трансплантация наши съграждани.

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна непълнота в Александровска болница, определени с максимален % органна съгласуемост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Мъжът е на 55 години от Плевен и е на хемодиализно лекуване от 2017 година, а дамата е на 29 години от Пловдивски район, на хемодиализно лекуване от 2018 година

По думите на началника на Клиниката по урология проф. Марин Георгиев трансплантациите са били затруднени, траяли са по-дълго от предстоящото, с намесата на съдов хирург, защото бъбреците са били с рядка анатомична осебеност - единият е бил с 3 артерии, а другият с 2 вени и 2 артерии. Трансплантираните се възвръщат, а положението им е устойчиво, с доста положителни витални индикатори.

В процеса по донорство и трансплантация бяха ангажирани медицински екипи на двете лечебни заведения, на незабавната здравна помощ и на Българските военновъздушни сили.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР