Доналд Туск заяви, че иска Полша да се присъедини към

...
Доналд Туск заяви, че иска Полша да се присъедини към
Коментари Харесай

Туск иска Полша да се присъедини към инициативата Европейски небесен щит

Доналд Туск съобщи, че желае Полша да се причисли към Европейската самодейност " Европейски небесен щит ", откакто президентът Анджей Дуда омаловажи концепцията.

Полският министър-председател Доналд Туск съобщи, че желае да се причисли към самодейността " Европейски небесен щит " (ESSI), опровергавайки по-ранно изказване на президента Анджей Дуда, оповестяват медиите.

Идеята за европейски противоракетен щит беше показана в края на август 2022 година в Полша от немския канцлер Олаф Шолц.

Двадесет и една страни са декларирали своето присъединяване. През февруари присъединяване си в програмата обявиха Турция и Гърция.

Системата за противовъздушна защита, която сега се приготвя от Полша, се състои главно от системи със междинен и дребен обхват на деяние, до момента в който европейският небесен щит допуска и закупуването на системи с огромен обхват на деяние.

По-рано във вторник Дуда разкритикува програмата и я назова " немски бизнес план ".

Ръководителят на президентското Бюро за национална сигурност Яцек Сивиера съобщи, че " е невероятно да се построи европейски купол без радарни съставни елементи на източния фланг на НАТО ".

Полша в началото не се причисли към европейската стратегия. Заместник-министърът на националната защита в предходното държавно управление, ръководено от " Право и правдивост " (ПиС), Войчех Скуркевич, твърдеше, че противоракетната защита на Полша би трябвало да се основава най-вече на системите Narew - зенитно-ракетни комплекси с дребен обсег; и Wisla, основана на системите Patriot с ракети PAC-3 MSE на американската компания Lockheed Martin.

Конфликтът сред ръководеното от Туск държавно управление и съюзения с ПиС президент е присъща линия на полската политика от изборите предходната есен.

Правителството на Туск съобщи, че желае да бъде основна част от развиването на самостоятелен европейски боен капацитет след протакането от страна на Съединени американски щати във връзка с помощта за Украйна и опцията за победа на Доналд Тръмп на американските избори по-късно тази година, което съгласно някои може да подкопае единството на НАТО, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР