Доналд Тръмп ще обяви във вторник дали ще приведе в

...
Доналд Тръмп ще обяви във вторник дали ще приведе в
Коментари Харесай

Тръмп ще обяви във вторник дали ще излезе от споразумението с Иран


Доналд Тръмп ще разгласи във вторник дали ще приведе в осъществяване своята опасност да излезе от подписаното през 2015 т. съглашение с Иран, което регламентира нуклеарната стратегия на тази страна единствено за цивилен цели и има за цел да попречва Иран да се снабди с нуклеарно оръжие. Ако обаче Тръмп се отдръпна от контракта, това може да подтикне Техеран да възобнови своята нуклеарна стратегия за военни цели. Американският президент ще би трябвало да на прави избор по този начин, че да извърши своето предизборно заричане – да излезе от подписания контракт сред Иран и огромните сили /САЩ, Англия, Китай, Русия, Франция и Германия/. „ Ще разглася своето решение за иранското съглашение от Белия дом във вторник, 14 часа, съобщи той в известие в „ Туитър “.

Решението пресича напъните на европейските представители да се опитат да запазят компромиса, който сега към момента е в действие. Доналд Тръмп им даде период до събота да предложат решения, с цел да „ втвърдят “ неговите условия.

Американският президент би трябвало да каже дали връща или не американските наказания, които бяха отстранени в подмяна на уговорките, поети от иранската страна. Макар и интернационалните инспектори да правиха постоянно инспекции и да обявяваха след всяка от тях, че Иран фактически съблюдава изискванията на съглашението, европейците не крият своя скептицизъм за бъдещето на съглашението. Еманюел Макрон е уверен, че се върви към отрицателно решение, заяви френски дипломатически източник, наблягайки, че Париж към този момент се готви за отчасти или цялостно евакуиране.

Преди две седмици в Белия дом френският президент се опита да убеди своя американски сътрудник да не се отдръпва от съглашението, като предложи да се предоговори с Иран нов контракт, който да взема поради неговите опасения. Германският канцлер Ангела Меркел поддържа този опит на Макрон да убеди Тръмп да не напуща съглашението.

Тръмп от своя страна акцентира няколко пропуща в контракта, който той дефинира като „ пагубен “: поетапното унищожаване от 2025 година на някои ограничавания за иранската нуклеарна стратегия, както и това, че договорът не нападна непосредствено балистичните опити на Техеран и неговите „ дестабилизиращи дейности “ в Близкия изток. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР