Доналд Тръмп и Ким Чен-ун Северна Корея (КНДР) е готова

...
Доналд Тръмп и Ким Чен-ун Северна Корея (КНДР) е готова
Коментари Харесай

Северна Корея обяви, че е готова да преговаря със САЩ по всяко време


Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Северна Корея (КНДР) е подготвена да договаря със Съединени американски щати когато и да е, макар решението на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от плануваната среща на високо ниво със севернокорейския водач Ким Чен-ун, предадоха международните организации, цитирайки изказване на първия заместник-външен министър на Северна Корея Ким Ге-гуан пред Корейската централна телеграфна организация.

" Изразяваме още веднъж готовността си да седнем със Съединени американски щати лице в лице и да разгадаем проблемите когато и да е и във всевъзможен формат ", съобщи заместник-външният министър.

Той добави, че решението на Вашингтон да се откаже от договарянията " не дава отговор на желанията на света ".

Едностранното решение на Съединени американски щати демонстрира какъв брой сериозна е неприязънта сред двете страни. Това единствено акцентира незабавната потребност от среща сред водачите им, с цел да се подобрят враждебните връзки, добави той.

" Нашата решителност да създадем всичко по силите си за мира и стабилността по света и на Корейския полуостров остава непоклатима и сме подготвени да дадем на Съединени американски щати време и благоприятни условия ", акцентира Ким Ге-гуан

Вчера почитан представител на Белия дом съобщи, че Съединени американски щати са взели решението за анулация на срещата на върха, откакто Пхенян е нарушил обещания и е прекъснал линия за директна връзка с Вашингтон, напомня Ройтерс. Той добави, че Тръмп персонално е диктувал всеки ред от известието към Ким Чен-ун.

Тръмп разгласи новината в удивително персонално и на моменти печално звучащо писмо до Ким, в което уточни като съответна причина за анулацията на срещата " голямата гняв и отявлената неприязън " на Северна Корея в обществените ѝ изказвания в последно време.

Белият дом съобщи през вчерашния ден, че приветства известието за разрушаването на нуклеарния полигон " Пунгери ", само че Съединени американски щати не са уверени, че то е направено по необратим метод. Вашингтон е получил увещание, че на разрушаването ще участват специалисти, утвърдени от двете страни, само че това не се е случило.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин и английската премиерка Тереза Мей показаха през вчерашния ден страдание за решението на Съединени американски щати.

В петък външните министри на Съединени американски щати и Южна Корея Майк Помпейо и Кан Кьон-уа се договориха в телефонен диалог да продължат да работят за основаването на подобаващи условия за договаряния сред Вашингтон и Пхенян, съобщи Ройтерс, цитирайки изказване на южнокорейското външно министерство.

Сингапурското външно министерство също изрази страдание за анулацията на срещата, която трябваше да се организира в града, оповестява Асошиейтед прес.

Японският външен министър Таро Коно съобщи, че неговата страна схваща решението на Тръмп да анулира срещата с Ким Чен-ун, съобщи ДПА. " Безсмислено е да се организира среща ", която не се чака да докара до резултати, акцентира той.

Таро Коно добави, че Токио ще продължи да сътрудничи на Вашингтон за провеждането на плодотворни договаряния за денуклеаризация на Северна Корея и за разрешаването на въпроса с отвлечените от режима в Пхенян японски жители.

Личен дипломатически неуспех

Вчерашното решение на Тръмп бележи дипломатически и персонален неуспех за американския президент, който заложи от дълго време възхваляваната си известност на човек, който може да прави покупко-продажби, върху срещата с Ким, за която се съгласи, без да се съветва с външнополитическите си съветници, разяснява английският в. " Файненшъл таймс ".

То също по този начин попарва очакванията за бързо споразумяване на въпроса със севернокорейската нуклеарна опасност, която още повече тревожи Съединени американски щати, Япония и Южна Корея, откакто предходната година Пхенян сподели, че може да изстрелва ракети с огромен обхват и да взривява термоядрени устройства, показва изданието.

Бурната история на срещата сред Тръмп и Ким - от нейното изненадващо оповестяване през март до неочакваната ѝ анулация през вчерашния ден - е хроника на една предизвестена злополука, написа английският в. " Гардиън ".

Провалът беше предсказван от съвсем всеки, който имаше опит от договаряния със Северна Корея, и от специалисти, които неведнъж предупреждаваха, че Вашингтон и Пхенян приказват на разнообразни езици.

Целият епизод стартира и приключи с инстинктивни решения, които Тръмп взе съвсем без да намерения и да се съветва. Всичко потегли от посещаване на южнокорейски консултант по националната сигурност, който дойде във Вашингтон при започване на март с обръщение от Ким за готовността му да се срещне с Тръмп за разискване на денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Тръмп, който беше уверен, че точно напъните му за " оптимален напън " са предиздвикали Ким да желае да договаря, настоя да употребява момента. Но скоро стана ясно, че той няма визия какво значи " денуклеаризация " за Северна Корея. За Пхенян денуклеаризацията се показваше в продължителни договаряния, при които Съединени американски щати да се отнасят към Северна Корея като към равна, като към мощ, притежаваща нуклеарни оръжия. За Тръмп денуклеаризацията означаваше едностранно разоръжаване, акцентира " Гардиън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР