Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд

...
Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд
Коментари Харесай

Доналд Тръмп може да направи повечеза балтийските страни

Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила тези дни организира първата си среща на върха с водачите на балтийските страни Латвия, Литва и Естония. На брифинга за медиите след срещата американският президент още веднъж удостовери уговорката на страната си за "дълбоки и трайни другарски връзки " и похвали своите балтийски сътрудници, че са свършили прелестна работа, показва Ройтерс.

С оглед на растящото напрежение сред Москва и НАТО тези три страни се явяват значими съдружници на Съединени американски щати - и американското държавно управление ще си направи услуга, в случай че се поучи от техния комплициран опит на предната линия на съветската енергийна, кибер и пропагандна война.В стратегически проект е голямо смисъла на тази среща на върха, която се състоя на фона на експулсиранията на дипломати, откакто Англия упрекна Москва за отравянето на някогашен съветски шпионин в Обединеното кралство, и единствено дни след тестовото изстрелване от Русия на новата й междуконтинентална балистична ракета "Сармат ".

Когато през 2015 година президентът Барак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на Съединени американски щати. Роден е на 4 август 1961 година в... към профила се срещна с водачите на трите балтийски страни във Вашингтон, той ги назова "най-надеждните съдружници на Съединени американски щати в НАТО ". По-наскоро, по време на аудиенция в естонската столица Талин през 2017 година, американският вицепрезидент Майк Пенс още веднъж удостовери уговорката на страната си към балтийските страни с думите, че Съединени американски щати стоят твърдо зад обещаната в Член 5 от контракта за НАТО гаранция за взаимна отбрана на всички членки на алианса: "Атака против един от нас е офанзива против всички ни ".

Балтийските страни получиха същото обръщение и от Тръмп, който изрази удовлетворение от тяхната ангажираност в "споделянето на товара " по разноските за НАТО. Сега американският президент би трябвало да създаде деликатно политика, която да покаже поддръжката на Вашингтон за потребностите на тези страни, ръководени надлежно от литовския президент Далия Грибаускайте, естонския Керсти Калюлайд и латвийския Раймондс Вейонис.

Балтийските страни не са просто потребители на сигурност, предоставяна от НАТО; те са и дейни поддръжници на външната политика на Съединени американски щати. Откакто през 2004 година се причислиха към алианса, балтийските страни вземат участие в редица задачи на НАТО. Те разположиха свои военни в Афганистан в границите на интервенциите под егидата на алианса и изпратиха бойци в Ирак, с цел да водят война против "Ислямска страна ". В добавка трите страни одобриха на своя територия батальони на НАТО в границите на по-широките дейности за въздържане на съветската експанзия. Вашингтон, който към този момент изпрати свои военни в Норвегия и Полша, би трябвало да обмисли ротация през идващите години на своите елементи и през балтийските страни.

След 2010 година и трите балтийски страни последователно усилиха каузи от своя БВП (БВП) за защита. Естония беше един от единствено петте съдружници от НАТО, изпълнили към 2017 година заложената цел за 2 % от Брутният вътрешен продукт за отбрана; Литва и Латвия я реализираха тази година. През 2015 година Литва върна наборната военна работа, до момента в който в Естония казармата съществува още от 90-те години. След анексирането през 2014 година на Крим от Русия и след увеличението на военните си бюджети те възнамеряват до 2020 година да похарчат общо към 2 милиарда $ за защита. Трите балтийски страни също по този начин закупуват американско въоръжение като да вземем за пример противотанкови ракетни комплекси.

Макар че Тръмп гръмко показва упованието си страните от НАТО да покачат разноските си за защита, в случай че балтийците към този момент са постигнали тази цел, американското държавно управление в този момент би трябвало да им помогне и да очертаят по-широките си цели в областта на защитата. Вашингтон следва също да разшири съдействието си с трите координационни центъра на НАТО, които се намират в тези страни. Тези институции, включващи Центъра за енергийна сигурност във Вилнюс, Центъра за проучвания и образование в киберотбраната в Талин и Центъра за стратегически връзки в Рига имат за задача да образоват експерти от страните членки и сътрудници на НАТО. Макар и трите центъра към този момент да имат собствен принос за интервенциите на алианса, Съединени американски щати би трябвало да засилят присъединяване на свои специалисти в тях.

Поглеждайки на изток, Вашингтон би трябвало да се обърне към балтийските си съдружници за съвет по отношение на проектите за оказване на поддръжка за новите демокрации на изток. Балтийските страни и Полша поддържат изключително тесни връзки със страни като Грузия, Молдова и Украйна в границите на програмата "Източно партньорство " на ЕС; водачите, които преди дни се срещнаха с Тръмп във Вашингтон, са измежду най-добре поставените и най-добре осведомените, с цел да поемат водещата роля в оформянето на политиката на Европейски Съюз по линия на тази самодейност. Правителството на Тръмп би трябвало също да получи насоки от балтийските страни, що се отнася до най-хубавия метод за усъвършенстване на стратегии като американския Фонд за провокации пред новите донори, който разрешава на Американската организация за интернационално развиване да си сътрудничи с 10 страни донори по редица стратегии за развиване и битка с корупцията.

Балтийските страни не са единствено съдружници в отбранителния бранш

През 2017 година Литва стартира да внася полутечен газ от Съединени американски щати. Това, както и разширението на полския терминал за полутечен газ и полските и литовските покупки на американски полутечен газ е сигнал за съществено предизвикателство към съветската преобладаваща позиция на енергийните пазари в Европа. Макар и глобализацията на газовите пазари да покачва опциите за нашарване на доставките за страните вносителки, идването на американския газ в района е със стратегическа значимост.

Първата среща сред Тръмп и балтийските му сътрудници беше повече от знакова. Със усилването на съветската експанзия беше значимо да бъде още веднъж доказана поддръжката на Съединени американски щати за техните другари на предните линии в Европа. Но това е и опция за държавното управление във Вашингтон да построи с едни неведнъж подценявани съдружници по-дълбоки връзки, които да излязат от полето на риториката
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР