Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд

...
Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд
Коментари Харесай

Кой се страхува от Тръмп?

Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския не е президент на Съединени американски щати. Той даже към момента не е формалният претендент на Републиканската партия за идните на 5 ноември избори. Въпреки това, неговото въздействие върху политическия живот в страната е повече от осезаемо. В интернационален проект, редица държавни ръководители не крият своите терзания от възможното завръщане на Тръмп в Белия дом.

С оглед на спорните му изказвания, свързани с тематики като войната в Украйна и бъдещето на НАТО, това надалеч не е изненадващо.

„ Растяща непредсказуемост и задълбочаващ се безпорядък “

Според политическия анализатор и професор от Харвардския университет Греъм Алисън, международните водачи подхождат по два метода към възможното преизбиране на Тръмп. Едните се пробват да се приготвят авансово за сходен сюжет. Това, обаче, крие значително опасности.

Милиардерът е прочут със своето непредсказуемо държание – нещо, което самият той дефинира като част от тактиката си. Както самият той неведнъж е заявявал, по този метод съперниците му нямат никаква визия какъв ще бъде идващият му ход. Това, обаче, е и мотив за възходяща паника в редица страни, считани за близки съдружници на Съединени американски щати.

Обект на доста мнения станаха думите на Тръмп, че не би защитил нито една страна-членка на НАТО, в случай че тя не извършва уговорките си за разноски за защита. Освен това, през годините той неведнъж е коментирал тематиката за възможното отдръпване на Съединени американски щати от Алианса. В изискванията на продължаващата съветска инвазия в Украйна, изявлението на Тръмп провокира вълна от отвращение. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се опита да успокои пристрастеностите, заявявайки, че възможен втори мандат на Тръмп не би представлявал опасност за участието на Съединени американски щати в организацията. Той добави, че в актуалната обстановка е от голяма значимост Алианса да остане обединен.

„ Европейски Съюз не може да отбрани Европа. Осемдесет % от разноските за защита на НАТО идват от съдружници отвън Европейския съюз “, акцентира преди дни Столтеберг. Тук би трябвало да се означи, че военният бюджет на Съединени американски щати съставлява близо 70 % от разноските на Алианса за защита, а страната харчи към 10 пъти повече от идната страна в листата - Германия. Междувременно, датският министър на защитата Троелс Лунд Поулсен направи една мрачна прогноза. „ Не може да се изключи вероятността в границите на три до пет години Русия да подложи на тестване член пети и солидарността на НАТО “, съобщи той, добавяйки, че Кремъл „ има волята да го направи “. Въпросният член пети от Договора на Алианса планува, че вероятно нахлуване против една страна от организацията ще се смята за офанзива против всички съдружници, написа vesti.bg.

Обещанията на Тръмп, че е подготвен да извърши обилни промени, в действителност не са свързани само с НАТО. Той също по този начин заплашва да изтегли Съединени американски щати от интернационалните съглашения, свързани с битката с климатичните промени, както и да наложи ограничавания върху търговията с Китай и Европа. По тази причина, някои държавни водачи прибягват до друга тактичност – да отсрочат вземането на значимите решения, с цел да видят какво ще се случи, отбелязва проф. Алисън. „ Това не е стратегически ход. Това е резултат от чувството за растяща непредсказуемост и задълбочаващ се безпорядък “, акцентира на собствен ред доктор Мишел Бентли, която е специалист по интернационалните връзки от Лондонския университет.

Тръмп и Путин – съдружници до доказване на противното

Преди броени дни, украинският президент Володимир Зеленски даде изявление за CNN, в което означи, че не може да разбере по какъв начин е допустимо Тръмп да бъде на страната на Путин. „ Знам, че двамата са се срещали, само че не знам какъв е бил духът и настроението на техния разговор. Това, което мога да кажа, е, че Тръмп в никакъв случай не се е борил против Путин. Американската войска не се е сражавала против Русия. Никога “, съобщи Зеленски. Думите му станаха обект на разнообразни мнения, само че едно нещо е несъмнено – от ден на ден политици, в това число от редиците на партията на Тръмп, споделят мнението, че връзките му с Путин са мотив за съществени терзания.

„ Това, което ме тревожи, е, че Тръмп и неговите почитатели оказват помощ за поддържането на линия на мислене, която е изолационистка, която пази Путин и неговия режим “, съобщи републиканецът и някогашен ръководител на Камарата на представителите Пол Райън. Подобно е мнението и на някогашния губернатор на Южна Каролина и непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации в интервала 2017 – 2018 година Ники Хейли, която е и конкурент на Тръмп за номинацията на Републиканската партия за идните президентски избори. Тя означи, че милиардерът е застанал на страната на престъпник, убиващ политическите си съперници.

Твърденията, че Тръмп е тясно обвързван с режима в Кремъл, не са от през вчерашния ден. Всеизвестен факт е, че следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър за съветската интервенция в президентските избори, състояли се през 2016 година, докара до 37 обвинителни акта. Седем от случаите приключиха с признание на виновност или наказание на хора, свързани с акцията на Тръмп. В отчет на комисията по разузнаване към Сената, оповестена през 2020 година, пък се акцентира, че сътрудници на Путин фактически са помогнали на Тръмп да завоюва вота. Нещо повече – в документа се заключава, че Русия продължава да съставлява сериозна заплаха за американската народна власт.

„ Каквото и да си приказваме, вероятността Тръмп да се завърне в Белия дом е добре пристигнала за Путин. Руският президент сигурно няма да подхваща непотребни опасности във връзка с войната в Украйна преди да стане ясно кой ще завоюва изборите в Съединени американски щати. Във вътрешнополитически проект, главният му конкурент – Алексей Навални, към този момент е мъртъв. Ако Тръмп стане президент, Путин безспорно ще бъде обнадежден да продължи нашествието в Украйна. Всичко това е мотив за огромно безпокойствие. Бих желала да прибавя още нещо - Израел на собствен ред може да реши да пренебрегва актуалните оферти на Съединени американски щати за прекъсване на огъня в Газа. Това би се случило, в случай че президент стане същият човек, който реалокира американското посолство в Йерусалим “, обобщава доктор Бентли.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР