Домовете на редица служители от правозащитната заедно с колеги от

...
Домовете на редица служители от правозащитната заедно с колеги от
Коментари Харесай

"Реабилитация на нацизма": В Русия обискираха домове на активисти от Нобелов лауреат

Домовете на редица чиновници от правозащитната дружно с сътрудници от Русия и Беларус, са обискирани тази заран. Това оповестиха представители на " Мемориал ", както и " ОВД-Инфо ", която наблюдава политическите арести.

SOS. Точно сега на голям брой адреси на чиновници на " Мемориал " в Москва има обиски. Повикани са юристи ", се в в началото известие на " Мемориал " в " Телеграм ".

" Мемориал ", една от най-старите правозащитни организации в Русия,, тъй като показвала Съюз на съветските социалистически републики като " терористична страна ".

През януари тази година, която бе останала една от дребното самостоятелни сходни структури.

Заради три имена

През " Новая газета. Европа " юрист Арсений Левинсон сподели, че претърсванията са по делото за реабилитация на нацизма, формирано на 3 март по искане на групата " Ветераните на Русия. Те настояват, че в листата на жертвите на репресиите от времето на Сталин са открити близо 20 имена на наказани по обвинявания в съдействие с нацистка Германия. Тогава източник на ТАСС изясни, че имало " съмнения " за умишлено включване от страна на " Мемориал " на " сътрудничили си с фашистките окупатори в годините на Великата отечествена война " (Втората международна война).
Според този и други съветски източници казусът е във включването на общо три имена на наказани като колаборационисти (базата данни с имена, обвързвана със руските репресии, включва 3 млн. души). " Мемориал " признава. " Мемориал " удостовери, че имената им са включени, само че се извини и назова станалото " неточност ".
Според него измежду претърсените жилища са тези на ръководителя на Олег Орлов, ръководителя на съвета на центъра Никита Петров и Ян Рачински, ръководител на управителния съвет на сдружение " Мемориал ".

В разнообразни известия се появява информация за сред 6 и 10 обиска. Последното число се появи и в данни на московския отдел на Следствения комитет на Русия. Телевизия " Дождь " заяви, че чиновниците са отведени в полицейско ръководство. Според работа на Би Би Си общо девет адреса на представители и един - на постройка на " Мемориал " са претърсени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР