Доминиращите в Швейцария популисти ще изгубят част от подкрепата си

...
Доминиращите в Швейцария популисти ще изгубят част от подкрепата си
Коментари Харесай

Имигрантите вече не стават за предизборно плашило в Швейцария

Доминиращите в Швейцария популисти ще изгубят част от поддръжката си на парламентарните избори през днешния ден, тъй като гласоподавателите към този момент не са в плен на безпокойствата поради миграцията, а се пренасочват към Зелените партии и техните климатични политики, сочат анкети измежду гласоподаватели.

Популистката Швейцарска национална партия (ШНП) държи от 1999 година максимален дял от местата в долната камара на Народното събрание и социологическите организации предсказват, че десноцентристката групировка ще излезе като явен победител и от тези избори. Партията разчита на своята приложена и тествана антиимигрантска тактика, в това число на предизборна реклама, където Швейцария е изобразена като алена ябълка, прояждана от червеи, символизиращи другите партии.

" Левите са прелестни хора... унищожават вътрешната сигурност на страната, тъй като позволяват от ден на ден чужденци и подправени претенденти за леговище - доста от които нарушители - в нашата страна ", се споделя в рекламата.

Очаква се обаче тази акция да не реализира задачата си, тъй като прогнозата е ШНП да загуби 2 % поддръжка до 27 на 100, сочат резултатите от изследване, оповестени от Швейцарското сдружение за радио и телевизия.

Според изследователския институт " Сотомо ", който е провел анкетата, в този момент, пет години откакто миграционната рецесия удари Европа, чужденците са отстъпили на четвърто място в листата с решаващите въпроси на изборите в Швейцария.

Начело на листата са климатичните промени и обвързваните с тях излъчвания от въглероден двуокис. Над една четвърт от гласоподавателите споделят, че решението им за кого ще гласоподават зависи от тези тематики.

Високите разноски за здравно обезпечаване, както и блокираните договаряния сред Европейския съюз и Швейцария, също заемат по-предна позиция от имиграцията.

Въпреки че богатата и нямащата изход на море Швейцария не е застрашена от повишение на морското ниво, урагани или настъпващи пустини, тя усеща тежестта на горещите талази, което ускорява опасенията от измененията в климата. Характерните за Швейцария алпийски ледници се топят с рекордни темпове и през последните пет години са изгубили 10 на 100 от своя размер, открива Швейцарската академия на науките.

Депутатът от ШНП Клаудио Дзанети отхвърля дебатите за климата като нищо повече от " нервност и суматоха " и твърди, че обичайните гласоподаватели на партията споделят неговия мироглед. " Когато приказваме с хората, виждаме, че климатът не е значим въпрос ", сподели той пред ДПА. Според него тематиката е манипулирана от левите.

В контрастност с ШНП, прогнозите за двете швейцарски екологични придвижвания - левите Зелени и Зелената демократична партия - са да съберат надлежно 11 и 7 на 100 от гласовете, добавяйки 3.6 и 2.7 % към своя резултат. При състояние че се чака всички други партии да запазят своя резултат или да понесат дребна загуба, Зелените може да се окажат същинският победител в неделя. Влизането в държавното управление обаче остава недостъпно за тези две партии.

Докато в доста други страни изборите довеждат до нови еднопартийни или съдружни държавни управления, Швейцария се придържа към консенсусно държавно управление на четирите водещи партии. Министрите остават на постовете си приблизително по 10 години и се отдръпват непринудено, а не след гласоподаване.

" Никога не бихме сменили държавното управление поради едни избори " изясни швейцарският политолог Андреас Ладнер. Зелените партии би трябвало да покажат мощни резултати на няколко избори, преди да бъдат включени в ръководството, сподели той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР