Доминик Тийм осъществи най-голямата изненада на тазгодишния Australian Open и

...
Доминик Тийм осъществи най-голямата изненада на тазгодишния Australian Open и
Коментари Харесай

След зрещилен трилър Тийм изхвърли Надал от Australian open

Доминик Тийм реализира най-голямата изненада на тазгодишния Australian Open и отстрани международния №1 Рафаел Надал в четвъртфиналната фаза на конкуренцията. Австриецът изигра съвършен мач на доста високо равнище и въпреки да изпусна триумфа на собствен сервис при 5-4 в четвъртата част, надви в тайбрек – 7-6(3) 7-6(4) 4-6 7-6(6) след над 4 часа игра на Rod Laver Arena.

По този метод международният №5 се класира на първия си полуфинал от Шлема отвън Ролан Гарос, където има четири участия на този стадий. Освен това Доминик смъкна миналогодишния финалист в Мелбърн от върха на ранглистата и от идния понеделник Новак Джокович ще се завърне на първото място.

Още първоначално Тийм се придвижваше даже по-добре от Матадора, разнообразяваше играта с по-чести излизания на мрежата, само че стоеше доста добре и в разиграванията от главната линия. Голямо оръжие в играта му бе форхендът по правата, който нееднократно му донесе преимущество в точките.

Рафа също играеше на високо равнище, като и при двамата уинърите надскачаха съществено непредизвиканите неточности. Още от първия сет наблюдавахме редица красиви разигравания, като и двамата трябваше да търсят нещо особено, с цел да преодолеят отбраната на противника си.

При 2-2 видяхме първия по-завързан гейм, в който експанзията на австриеца даде резултат. Световният №1 сгреши при 30-30, само че при идващите две точки по този начин и не се стигна до разиграване и водачът в класирането съумя да се избави.

При 3-4 Тийм изигра кошмарно подаване, в което стартира с две непредизвикани и по този начин и не съумя да запише точка. Опрян до стената, финалистът от Ролан Гарос сподели приказен тенис, избави сетбол и съумя да притисне Матадора в ответния гейм, стигайки до рибрейк след редица печеливши удари.

В тайбрека Рафа поведе с 2-0, само че след това самодейността беше в ръцете на съперника му. Тийм хващаше всяка топка и нападаше от всяка позиция, като испанецът не съумя да издържи на темпото му и отстъпи със 7-3 точки.

.@ThiemDomi holds for 2-1 in the second after taking the first set tiebreak over Nadal.

Do you think we'll see any breaks this set? #AO2020 | #AusOpen pic.twitter.com/iLlxptFvxZ
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 29, 2020
Втората част протече по съвсем еднакъв метод. При 2-2 видяхме спад в представянето на австриеца и след две двойни неточности бе продънен на 0. И този път обаче той откри път назад в сета, като при 3-4 записа два уинъра и бързо поведе с 40-0. Надал обезврежда едната заплаха, само че при втората също позволи двойна неточност – 4-4.

Темпото на игра бе извънредно високо и австриецът продължаваше да има превес в разиграванията. Поведе с 4-0 в тайбрека, само че лидерът в схемата не се даде елементарно и откри метод да изравни, като бе подкрепят и от две непредизвикани на противника си. При 4-5 Рафа имаше самодейността в идващото разиграване, само че реши да рискува и да го завърши с къса – нещо, за което Тийм бе подготвен, стигна до топката и приключи. Доминик завърши с уинър от посрещане – 7-6(3) 7-6(4), оставайки единствено на сет от триумфа.

В третата част Надал се абстрахира от надмощието на противника в личните му подавания и заложи на стабилен начален удар в своите сервис геймове. Той подвигна успеваемостта и съкратяваше разиграванията. Тийм, от своя страна, заигра още по-освободено – сподели, че на мрежата се усеща удобно, скоростта му не намаляваше, а и постоянно контролираше разиграванията от дъното на корта, когато имаше сервис разполагаем.

Това се промени при 4-5, когато австриецът трябваше на три пъти да организира замяна на удари след втори начален удар, а най-после сгреши бекхенд в мрежата, сдавайки сета на международния №1 – 6-4.

Plot twist.@RafaelNadal secures the break back against Dominic Thiem to level at 5-5 in the fourth set.#AO2020 | #AusOpen pic.twitter.com/WPunoh7U0E
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 29, 2020
В четвъртия сет pри 2-4 международният №1 попадна в доста тежка обстановка, само че сервисите му помогнаха да преодолее пасив от 0-30 и да не разреши на противника да сервира за успеха на този стадий. Петият подложен продължаваше да натрупа завършващи удари на сметката си и направи 15-ия си в този сет – форхенд на линията, с цел да стигне до преднина от 5-3.

Нервите връхлетяха австриеца, когато сервираше за успеха при 5-4. Той позволи двойна неточност и изостана с 15-30. При разиграване на втори начален удар по-късно сгреши топка в мрежата и Надал получи два следващи шанса да се върне в мача. Тийм се измъкна при първата заплаха, само че след това беше прекомерно нападателен, форхендът му отлетя в навън и първенецът от 2009 остана в играта – 5-5.

Световният №1 приключи бекхенд и форхенд по правата, вкара и два положителни начални удара, с цел да вземе самият той самодейността и да принуди Тийм да сервира за оставане в частта. Петият в света измъкна гейм на 30 и третият дълъг гейм в мача настъпи.

Там австриецът пое надзор в първото разиграване и с форхенд уинър по правата реализира мини пробив. Той обаче незабавно беше върнат след сбъркан опит за къса топка от страна на Доминик. Последва бездънен ретур на Рафа и неточност от бекхенд на Тийм, довел до поврат и 2-1 за испанеца. Обратите обаче не свършиха и петият подложен поведе с 4-2, откакто разноски съперника по целия корт.

Макар да загуби равновесие и да падна, австриецът завоюва идната точка след неправилност от бекхенд на международния №1. Рафа стопи пасива си до 4-5 след извоювано разиграване от дъното на корта, само че Тийм си подсигурява два мачбола при 6-4 след отличен сервис по диагонала. Напрежението отново се оказа прекомерно огромно за австриеца, защото по-голямата му експанзия от форхенд още веднъж го подведе към неточност.

На втория мачбол на Тийм испанецът спря играта, откакто дълбока топка на петия в света бе отсъдена като добра. Световният №1 обаче бе показал добра преценка – тя бе на сантиметри в навън и Рафа изравни за 6-6.

Мрежата оказа помощ на Доминик да завоюва точка в губеща позиция – минаващ удар от бекхенд влезе в корта и даде трети късмет на Тийм да затвори дуела. Той игра на втори сервис и провокира неточност на Рафа, с цел да победи.

THIEM's Time To
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР