Доминацията на Red Bull Racing във Формула 1 през тази

...
Доминацията на Red Bull Racing във Формула 1 през тази
Коментари Харесай

Red Bull Racing: Как работи брандирането на практика

Доминацията на Red Bull Racing във Формула 1 през тази година се отразява директно на по-високите продажби на едноименната енергийна напитка, показва пред CNBC Кристиан Хорнер, шеф и основен изпълнителен шеф на тима:

" Има една остаряла сентенция: " Спечели в неделя и продай в понеделник ". Това, което вършим за марката Red Bull, за енергийната напитка, като популяризираме продукта в международен мащаб през 23 спортни уикенда в годината, е най-голямото маркетингово влияние, което има компанията за питиета ".

Отборът на Red Bull, в който взе участие и софтуерният колос Oracle като главен спонсор, се наложи през този сезон, като завоюва 19 от 20-те уикенда на Гран при до момента. Неговият водач Макс Верстапен, международен първенец, подвигна карирания байрак в 17 от тези победи, а съотборникът му Серхио Перес завоюва в Саудитска Арабия и Азербайджан.

Верстапен към този момент завоюва купата при водачите за 2023 година - третата си международна купа - при започване на октомври по време на 17-ия уикенд за сезона - Гран при на Катар. Екипът на Red Bull си обезпечи шампионската купа при конструкторите през предходния уикенд в Япония. Пилотите ще излязат още веднъж на пистата в неделя в Лас Вегас, преди сезонът да завърши в края на този месец в Абу Даби.

Red Bull отхвърля да показа съответни индикатори за продажбите, само че представител на компанията удостоверява " повишението на продажбите " поради Формула 1 и декларира, че то е изключително видимо на пазарите на съответните надпревари.

" Те го виждат и могат да го измерят. Потреблението на Red Bull е необикновено “, декларира Хорнер.

Red Bull е втората най-популярна марка енергийни питиета в света с 13% пазарен дял, съгласно данни на Euromonitor International. Тя изостава единствено от Monster, която държи 16,4% от международния пазарен дял.

Пазарът на енергийни питиета обаче е все по-пренаселен, което оказва напън върху компанията. Пазарният ѝ дял се намалява от 13,5% през 2021 година до 13% през тази година, защото по-новите играчи като PepsiCo навлизат в категорията.

През последните години колосите в производството на питиета Coca-Cola и Pepsi се насочват лека-полека към бързо разрастващата се категория на енергийните питиета - с друг триумф. През последните две десетилетия потреблението на газирани питиета понижава, само че сладките енергийни питиета не се поддават на тази наклонност поради наличието на кофеин и обвързваните с него резултати.

През 2019 година Coca-Cola пуска на пазара своя лична енергийна напитка в Обединеното кралство. Но Coke Energy не съумява да се наложи измежду американските потребители; компанията приключва производството на напитката в Северна Америка през 2021 година, почти една година след стартирането ѝ.

Pepsi реализира по-голям триумф посредством подписване на покупко-продажби. През 2020 година тя придобива Rockstar Energy за 3,85 милиарда $ и получава благосъстоятелност както върху едноименната енергийна напитка на компанията, по този начин и върху бързо разрастващата се Sting Energy.

Миналата година Pepsi придобива дял от 550 млн. $ в Celsius – компания, която се популяризира като производител на по-здравословна енергийна напитка, подобаваща за тренировки. Тези покупко-продажби са в допълнение към досегашни старания, като да вземем за пример преместването на Mountain Dew в категорията на енергийните питиета и прибавянето на кофеин в Gatorade.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР