Домът на създателя на Морската градина във Варна - Антон

...
Домът на създателя на Морската градина във Варна - Антон
Коментари Харесай

Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна

Домът на основателя на Морската градина във Варна - Антон Новак, който от години се разрушава и тъне в бедност е на път да възвърне блясъка, който заслужава. Около зданието има сложени ограждения против вандалски прояви. Това заяви основният проектант на Община Варна Виктор Бузев за Moreto.net.

По думите му за момента зданието е единствено обезопасено, само че с леки стъпки, знаковата къща, намираща се наоколо до Алпинеума в Морската градина, с изход на бул. " Приморски ", ще бъде превърната в музей.

" За къщата на Антон Новак са заложени пари от бюджета да създадем план за 2020 година, и вероятно за 2021 ще я създадем. Идеята като цяло е през 2026 година, когато се навършват 100 години от Морската ни градина, къщата да се трансформира в музея, за който приказваме ", разяснява Бузев.

За ориста на издигнатата през 1899 година постройка, чиято благосъстоятелност е трансферирана на Община Варна, се заприказва още през 2013 година. Тогава наследници на Новак се срещнаха с кмета на града Иван Портних във връзка 40-годишнината от основаването на Дружеството за Българо-Чешко и Словашко другарство във Варна. Кметът се ангажира да спомага за превръщането на постройката в музей, само че до ден сегашен концепцията към момента не е осъществена.

Антон Новак основава общо 37 парка в морската столица. При идването си във Варна заварва единствено Централната градска градина от 6 дка. Заема се с проекта на инж. Анри Мартинес за основаване на парк край морето и стартира първите действия по изравняването на бреговата линия. Разработва обстоен проект за озеленяването и оформянето на цветните алеи на наречената от него за първи път Приморска градина, както и за създаване на система за напояване. Дървесна растителност набира освен от страната, само че и от непознати страни. Доставки с кораби се правят даже от Азия.

Озеленителят основава още градинките зад театъра, към Катедралата и църквите " Св. Николай " и " Св. Петка ", Ботевата градинка и тази на " Севастопол ", парка във " Вл. Варненчик " и в " Аспарухово " и доста други. От историята се знае, че Новак е напуснал жилището след уволняването му през 1937 година. Той е бил основен градинар на Варна 42 години. Още на 35-годишна възраст е назначен за шеф на Морската градина, която основава самичък и която е считана за най-красивия парк на Балканите по това време.

/moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР