Домът е нашият малък свят, където се случва най-топлата и

...
Домът е нашият малък свят, където се случва най-топлата и
Коментари Харесай

Срещу 10-15 лева на месец можем да спим по-спокойно в дома си

Домът е нашият дребен свят, където се случва най-топлата и съкровена част от живота ни. Без подозрение, всеки би желал да резервира своя си " свят “, да се погрижи за обичаните хора. Въпросът е дали имаме проект по какъв начин да го създадем.

Нека се замислим - едно естествено злополучие или елементарен теч от съседите може съществено да повреди дома ни и това да ни изправи пред тежки финансови и житейски провокации. Всъщност, решение има - просто би трябвало да застраховаме дома си. Проблемът е, че към момента доста малко притежатели у нас го вършат –  едвам към 7-10% от жилищата в страната са застраховани, оповестяват от Асоциация на българските застрахователи, представени от Pariteni.bg.  

Посочват пет аргументи да застраховаме дома си.

1. Природните бедствия зачестяват, действителност са и други неподходящи събития, които могат да увредят парцела ни

Да разчитаме на шанса си и да се надяваме, че бедата ще ни подмине, не е най-разумната позиция. Фактите са безапелационни – естествените бедствия се случват по-често и в света, и  в България, а процесът става все по-интензивен. В международен мащаб икономическите загуби от естествени бедствия като наводнения, урагани, градушки и суша са нарастнали над 15-20 пъти спрямо тези преди 50 години.  У нас единствено за последната година се случиха няколко тежки наводнения и други бедствия. Станахме очевидци на трагичното като последствия земетресение в Турция. С други думи, всяка година се усилва рискът за нашата благосъстоятелност и би трябвало ясно да си дадем сметка, че няма различен механизъм, с изключение на застраховането, който може да възвърне загубите ни във финансово изражение.

2. Застраховката на дома подсигурява нашата финансова непоклатимост и успокоение

Не е прелестно, само че дано си представим, че жилището ни е съществено потърпевшо вследствие на рисково събитие - пожар, земетресение, наводняване или примерно наводняване от горния етаж. Наред с отрицателните страсти, сходна обстановка идва с тежки, в някои случаи непреодолими финансови проблеми.  Всеки може да реши по какъв начин разноските за ремонт на дома, да вземем за пример, биха се отразили на фамилния бюджет. А в случай че домът и имуществото ни са напълно унищожени? Подходящата застраховка на жилището подсигурява, че при положение на рисково събитие, може да разчитаме на застрахователното обезщетение, с цел да възстановим загубите и да " си стъпим на краката “. Заедно с това ни дава успокоение и убеденост, че ще сме в положение да се погрижим за дребния ни свят и обичаните хора даже и в сложна обстановка.

В каква степен сме предпазени зависи от изискванията по полицата ни, по тази причина е значимо да изберем такива, които дават отговор на нашите потребности и персоналната ни обстановка. Например, да би трябвало да преценим на каква сума да застраховаме жилището – на близка до действителната му стойност или по-ниска – тъй като това ще е оптималният размер на обезщетение, което бихме могли да получим. Също толкоз значимо е да обърнем внимание на покритията, т.е. против какви рискови събития се застраховаме, тъй като може да получим обезщетение единствено по тези, които са включени в покритието на полицата ни.

3. Със застраховка на дома пазиме най-ценния си актив – своето жилище

Нашето жилище всекидневно е най-голямата ни инвестиция - вложили сме доста средства да го закупим, обзаведем, да го поддържаме. Със сигурност не бихме желали да го загубим, а и разчитаме на него – с цел да живеем в него, да го оставим на децата, да получим доходи от наем или от продажбата му. Напълно естествено е да създадем всичко допустимо, с цел да защитим своя актив от разнообразни опасности - освен естествени бедствия, само че и голям брой други неподходящи събития -пожар, злоумишлени дейности на трети лица, кражба и така нататък Логичната стъпка е да го застраховаме и по този начин да си подсигуряваме, че даже и в най-тежкия случай на погиване на дома ни ще получим обезщетение, което да ни помогне до го възстановим. Защо тогава първата и постоянно единствена застраховка, която имаме, е за автомобила, а за отбрана на най-ценния си актив – дома ни - се замисляме едвам когато чуем за следващо естествено злополучие?

4. Застраховките на дома са изцяло налични като цена, има разновидности за всеки " джоб “

Спомняте ли си защо похарчихте сумата от 10 лева предишния месец – за един самун и мляко, за ядене на крайник в обедната отмора? Истината е, че множеството хора  даже не си спомнят, въпреки всичко става въпрос за дребна сума, изключително на фона на растящите цени. А в действителност толкоз приблизително на месец може да излезе една добра застраховка " Домашно имущество “! Нека се замислим кое е по-важно – да защитим дома си, спокойствието и финансовата си непоклатимост – или да изпием една бира с другари?

Цените на застраховките на домашно имущество в действителност са за " всеки джоб “. Те могат да варират в приблизителни рамки от 50-200 лева на година (5-17 лева на месец)  и зависят от условия като застрахователната сума/лимит по полицата, покритите опасности, типа на парцела и някои други. На пазара се срещат два съществени метода по отношение на определянето на застрахователната сума. При единият, при така наречен " полици на предел “, се оферират пакети на закрепена застрахователна сума – 20 000 лева, 50 000 лева и така нататък – които излизат, да вземем за пример, към 50-80 лева на година. Застрахователната сума по полиците " на предел “ може да не доближава да се съгради нов дом, в случай че остарелият е погинал, само че в всеобщия случай е изцяло задоволителна за покриването на вреди по дома ни вследствие на разнообразни рискови събития. При другият вид застрахователната сума по полицата е съобразена със цената на парцела. Цената на лавица за апартамент от 100 кв.м, застрахован на сума от 100 000 лева с положително покритие на опасности, може да е към 100-180 лева на година, т.е. към 10-15 лева на месец.

Не може да разчитаме на страната да поема отговорност за персоналната ни благосъстоятелност

Немалко хора разчитат при положение на естествено злополучие страната да ги компенсира за вредите по домовете им. В реалност тази позиция заплашва нашето житейско и финансово благоденствие. Държавата всекидневно се намесва само при тежки бедствия и фокусът разбираемо е подложен върху възобновяване на инфраструктурата, обществената благосъстоятелност. Заедно с това няма по какъв начин да се чака, че страната ще обезпечи на потърпевшите притежатели такава отплата, която да им разреши да възстановят пълноценно домовете си.

Това, което би им помогнало да си стъпят на краката е съществуването на подобаваща имуществена застраховка, какъвто бе, да вземем за пример, казусът със застрахованите притежатели при тежкото наводняване в Карловско през есента на 2022 година Те съумяха бързо да се оправят с вредите и да възстановят домовете си, просто тъй като в границите на 10-тина дни получиха компенсации по своите полици. За страдание, застрахованите домове се оказаха пренебрежимо малко и всеобщо хората не престават изпитват съществени усложнения вследствие на бедствието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР