Домашното насилие е по-сложно, отколкото много хора осъзнават.Не се ограничава

...
Домашното насилие е по-сложно, отколкото много хора осъзнават.Не се ограничава
Коментари Харесай

„Чувствах се в клетка“. 6 знаменитости, които са били жертва на домашно насилие

Домашното принуждение е по-сложно, в сравнение с доста хора осъзнават.Не се лимитира до физическо принуждение и може да се случи в доста разнообразни типове взаимоотношения.

Психотерапевтът Майра Мендес,лицензиран сватбен и фамилен терапевт, разказва домашното принуждение като модели на държание, които се появяват в подтекста на връзка, като да вземем за пример брачна връзка, домашно партньорство или даже съквартирант.

„ Поведението се състои от доста неща, от нахлуване до насила “, изяснява доктор Мендес.

„ Това може да включва модел на ограничения – от обич, храна или пари, както и оскърбление, занемаряване.Намерението е да се резервира властта и контролът върху лицето. "

Също по този начин е всекидневно жертвите на домашно принуждение да се усещат по този начин, като че ли би трябвало да защитят причинителите на насилието, прибавя Мендес.Според Националната коалиция против домашното принуждение (NCADV)причините за това могат да включват:
Страх, че техният принудител може да стане по-агресивен или да ги убие;Вярване, че насилникът въпреки всичко има и положителни черти и това е единствено период;Страх от загуба на настойничество над децата, които може да имат с насилника, или че насилникът може да нарани или убие децата им.
Защо признанията на звезди оказват помощ на другите

Когато звезди споделят персоналния си опит с домашното принуждение, това може да помогне на тези, които към момента са в насилствени връзки, както и на оживелите, да получат глас.Да не приказваме, че това е доказателство, че домашното принуждение в действителност може да се случи на всеки.

„ Когато звезди описват история, хоратаслушат.Когато приказват, това отваря вратата за откриване на тези неща. Също по този начин оказва помощ за понижаване на стигмата към домашното принуждение и за понижаване на възприятието на стеснение или позор за тези, които за жертви на принуждение ", прибавя Мендес.

Тези шест звезди са били открити за персоналния си опит с домашно принуждение в техните фамилии, сантиментални връзки или професионален живот:

Кристина Агилера



Тормозът, който е претърпяла като дете, я смазва.

„ Чувствах се в клетка още от детството си “, споделя певицата пред " W Magazine " през 2011 година „ Лоши неща се случиха в дома ми,имаше принуждение. ”По-късно Агилераразкрива, че татко й я е малтретирал физически и прочувствено през цялото й детство.

Агилера споделя, че връзката й с тогавашния й брачен партньор Джордан Братман й е помогнала най-сетне да прекъсне цикъла на принуждение.

„ Може да съм огорчена отдетството си, само че в случай че не друго, съм признателна, че имам този опит. Знам, че по-голямата ми цел е да давам сили, да предизвиквам другите хора да намерят своя глас. “

Тя също по този начин призна, че йогата й е помогнала да се излекува от травматичното си детство.„ Целият ми живот е обвързван с „ бий се или бягай “, само че йогата ми оказа помощ да оценя момента и да бъда добре с сегашното “, прибавя тя предWomen`s Health.

Агилера е продавалана търг билети за концерти и сувенири в интерес на благотворителни организации за битка с домашното принуждение.

Хали Бери



„ През огромна част от детството ми майка ми беше бита “,разкрива Холи Берипред Натали Моралес от NBC-TV.„ Домашното принуждение може да се случи на всеки, в това число на известни персони “, споделя Бери.Това не е въпрос на класа или стопанска система, а дали се цените задоволително, с цел да очаквате по-добро отношение, отбелязва тя.

Белезите, пристигнали от гледането на малтретирането на майка й от страна на татко й, към момента остават, макар изключителния триумф на Бери.„ Борих се с проблеми със самооценката. Понякога съм избирала неверния сътрудник и съм бягала, в случай че съм подозирала, че е податлив към принуждение “, споделя тя.

„ Насилието от домакински сътрудник в последна сметка подкопава самочувствието на оживелите, карайки ги да се съмняват в способността си да вземат положителни решения и разрушава самочувствието им “, споделя Лиза Пийти, лицензиран клиничен обществен служащ и терапевт в частна процедура в Winston-Salem, Северна Каролина.

Чарлийз Терон



Познавате я като нахакана звезда от доста филми, в това число нейната роля, спечелила Оскар вMonster, само че може би не сте знаели, чеЧарлийз Тероне станала очевидец на ужасяващи епизоди на домашно принуждение по време на детството си в Южна Африка.

Винтервю с Даян Сойер по ABCТерон приказва за тези събития.Баща й, Чарлз, злоупотребявалс алкохол.Една вечер той се върнал у дома откакто пил и почнал да стреля в къщата.Майката на Терон, Герда, стреляла в отговор и го умъртвила.

В съда стрелбата билаобявена за акт на самозащита и майката на Терон в никакъв случай не е билаобвинена.Терон разкрива на Сойер, че в случай че можеше да промени предишното, „ щях да принудя родителите си да се разведат “.Днес тя еПратеник на мираза Организация на обединените нации.

Риана



Един от най-обсъжданите образци за домашно принуждение се случи през 2009 година, когато рапърът Крис Браун се опита да избутаот колата си тогавашната си другарка, поп звездатаРиана.Вечерта преди премиите " Грами " същата година той блъска главата й в пътническия прозорец и я удря неведнъж.Той заплашил да я бие още веднъж, щом се приберат вкъщи, само че Риана предиздвикала асистента си да се обади в полицията, която арестувала Браун и го обвинила в две закононарушения.

Браунсе призна за виновенв тежко нахлуване със средства, които биха могли да причинят огромни телесни повреди, и беше наказан на пет години пробация и 180 дни публичен труд.Освен това му беше подредено посредством ограничаваща заповед да стои надалеч от Риана.

По-късно обаче Риана анулира ограничаващата заповед против Браун и двамата за малко се сдобриха - сюжет, който не е необикновен измежду жертвите на домашно принуждение.

В последна сметка, споделя Риана предVanity Fair, тя осъзнала, че не може да промени Браун и заслужава да бъде третирана по-добре.Тя приключи връзката вечно през 2013 година

Все отново прочувствените й белези останаха.През 2015 година Риана споделя предVanity Fair: „ Винаги съм загрижена дали хората имат положителни или неприятни планове. “

Деби Морган



Ако сте почитател на „ Всички мои деца “, ще познаватеДеби Морганкато Анджи Бакстър Хъбард, роля, която й носи премия „ Еми “. Вреалния живот обачетя е жена, която е живяла с домашно принуждение през по-голямата част от живота си.

През 2015 година Морган показа някои от своите прекарвания с Опра Уинфри в сегмент отОпра:В един вцепеняващ спомен Морган си спомня по какъв начин татко й издевателства над майка й и запушва устата й с ръка.

„ Майка ми се опитваше да изкрещи, само че не съумя да каже нищо.Беше ужасяващо да видя това като малко момиченце “, споделя Морган на Уинфри.

Като образец за това по какъв начин домашното принуждение в детството може да помрачи живота на човек, Морган е била омъжена за трима насилници, преди да прекъсне цикъла с сегашния си брачен партньор, споредистория вPeopleпрез 2015г.

Мемоарите на Морган за нейните прекарвания,The Monkey on My Back, бяха оповестени през юни 2015 година

Патрик Стюарт



Изтъкнатият артист, притежател на награди Патрик Стюартизраства в боязън от татко си принудител, боен деец от Втората международна война.

Стюарт, който беше разгласен за рицар на Ордена на Британската империя от кралица Елизабет за приноса си към актьорството,каза: „ Като дете бях очевидец на многократното му принуждение против майка ми и ужасът и нещастието, което аргументи, бяха такива, чеако усещах, че мога да съумея, щях да го убия. "

Стюарт освен чувствал, че няма къде да отиде за помощ като дете, само че също по този начин споделя, че управляващите постоянно толериралинасилието.

„ Тя би трябвало да го е предизвикала “, му споделя полицията откакто ги е извикал, с цел да спасят пребитата му майка.

Снимки: Getty Images

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР