Домашното насилие е бич за нашето общество, което руши съдби.

...
Домашното насилие е бич за нашето общество, което руши съдби.
Коментари Харесай

Габриел настоява за по-лесно правосъдие и спешни мерки срещу домашното насилие

Домашното принуждение е камшик за нашето общество, което разрушава ориси. Тази позиция изрази вицепремиерът Мария Габриел по време на полемика за ограниченията против домашното принуждение. Тя изрази страдание, че не може да даде позитивни данни за понижаване на случаите на домашно принуждение.

Няма да е елементарно, не може да стоим с необятно затворени очи, посочи външният министър. Тя упорства всеки са чуе вика на жертвите. Според Габриел значима е ролята на законодателите. Важно е да се откроят стъпките напред.

Вицепремиерът се разгласи за разширение на кръга на жертвите, единна база данни за случаите, както и за разширение на кръга на спешните центрове. Мария Габриел желае да се улесни достъпът до правораздаване и незабавни ограничения до 24 часа след подадено искане за отбрана на жертвата.

Тъжен факт е, че всяка трета жена е била жертва на принуждение от страна на интимния сътрудник в Европа. Над 20% от дамите в Европейски Съюз са жертва на принуждение. По думите на Мария Габриел има растеж и на насилието онлайн. Имаме потребност от спор за Истанбулската спогодба, посочи тя.

Габриел подчертава върху кибернасилието - всяка втора жена в била подложена на кибернасилие. Не би трябвало да се пропущат новите форми на принуждение. Стъпка в отбрана на жертвите е европейската инструкция за домашното принуждение. Могат ли жертвите да чакат, попита тя и отговори изрично: " Не ". Мария Габриел е недоволна, че законодателството лишава доста време и акцентира какъв брой значима е предварителната защита.
 Променят Закона за отбрана от домашното принуждение
Променят Закона за отбрана от домашното принуждение

Депутатите одобриха на първо четене законопроектите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ-СДС

Татяна Камбурова е жертва на домашно принуждение. Четвърта година тормозът над нея и фамилията й продължава. Синът й на три години става жертва на похищение. Преживяла съм всичко, показа тя. Насилието върху нея включва полов тормоз, палеж на жилището й, рязане на гуми и други. Съпругът й злоупотребявал с субстанции. Въпреки всичко това служителите на реда нямали право да й оказват помощ. Камбурова към момента води правосъдна борба с насилника си. Страхът е парализиращ, показа още тя и описа, че се притеснява, че може да извърши заканата си за ликвидиране.

Работете за идеята, настоя Камбурова. За насилието към момента е срамно да се приказва, акцентира тя. Жените живеят, по думите й, като че ли са робини на личните си сътрудници. Законът за домашното принуждение не е задоволителен, по мнението й и изиска промени в Наказателния кодекс. Незабавното взимане на ограничения е значимо, съгласно нея, а молбите й не са феминистки прищевки. Не ни връщайте в мрачното Средновековие, настоя Камбурова. Спасете ни и не оставяйте децата ни сираци, изиска още тя.

Омбудсманът Диана Ковачева сподели, че всяка жена, жертва на принуждение е изправена до стената. Проблемът с домашното принуждение е и обществен, и психически, по думите й. Има систематичен и систематичен проблем, съгласно публичния бранител. Има сериозен проблем и с трафика на дами, това е актуалното иго, посочи Диана Ковачева. Жертвите, които търсят избавление, би трябвало да имат място, където да отидат, съобщи тя и се разгласи за промени в Наказателен кодекс. Повечето дами не подават сигнали за принуждение, предизвести омбудсманът.

Социалният министър Иванка Шалапатова показа, че е виждала по какъв начин наподобява насилието над дами и деца. За насилието има среда, която го подхранва. Жертвите на принуждение имат имена- чуваме ги по малкия екран, когато се разгласи следващия случай, показа тя. Няма официално опрощение да не се помогне на жертвата, съобщи Шалапатова. Почти всяка десета българка споделя за закани, а насилието у нас е над междинните равнища. Най-много са жертвите на душевен тормоз. Трябва да се вкара нулева приемливост към всяка демонстрация на принуждение, безапелационен бе общественият министър. Трябва да се подсигурява съответна отбрана на жертвите и да има задоволително места за грижи за тях, посочи Шалапатова. Решението на казуса не търпи отсрочване, по думите й. 11 дами са убити от началото на годината.
 Четири пъти повече са жертвите на домашно принуждение през 2022 година
Четири пъти повече са жертвите на домашно принуждение през 2022 година

Спрямо година по-рано
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР