Домашният любимец е това, което допълва живота, прави го по-смислен

...
Домашният любимец е това, което допълва живота, прави го по-смислен
Коментари Харесай

Правилното хранене и подходящите храни за вашето куче

Домашният любим е това, което добавя живота, прави го по-смислен и хубав. Четириногият лаещ другар вкъщи внася ред в хаоса от усеща, мисли и прекарвания, показвайки ни същински стойностните неща. Всеки собственик на куче знае, че каквото и да се случи, в живота му има нещо несъмнено, което не предстои на смяна. Това е любовта на неговия неговорещ, само че толкоз експресивен сателит в всекидневието.

Затова грижите за кучето са измежду целите на всеки благополучен притежател на прелестно животно. Сред грижите като първа по значимост се слага задоволяването на потребностите на домашния любим от храна.

За храненето на кучето е значимо да се посочи, че няма универсална храна, която да е еднообразно добра за всяко куче. Бляскавата четина, енергичността, положителното храносмилане не могат да бъдат реализирани от една и съща храна за всеки образец от всякаква порода.

Кучетата са характерности също като хората, което значи, че група кучета, хранени с една и съща храна може да се усещат чудесно, а при други не дават същия резултат. За благополучие, има храни с друга формула и това дава опция да се откри подобаващата за всяко животно.

Първото нещо в избора на храна и метода на хранене на кучето е възрастта на домашния питомец. Като цяло се подхожда напълно друго към храненето на дребните кученца и на възрастните екземпляри.

Хранене на дребни кученца

Мъниците от кучешкото царство са пухкави сладурчета, постоянно гладни. Те порастват в действителност доста бързо. Правилното хранене на дребните кученца подсигурява, че ще изградят здрави кости и зъби, ще създадат мускули и ще имат постоянно силата, която им е нужна за игрите и образованието им. Трябват и други хранителни субстанции, които да подхранват растежа на кутрето.

Малките кученца са отбивани от майката на към 6 седмици. Към края на първия месец от растежа им те към този момент не могат да получават всичките калории, които им трябват, единствено от млякото на майката. Появява се нужда от въвеждане на твърда храна. За кутретата, по-малки от месец и половина сухата храна би трябвало да се овлажни по този начин, че да стане на каша.

 Храна за кучета

Ветеринарите нормално предлагат тествани диети, съобразени с възраст, порода на кучето и тегло на мъничето. На етикета на всяка кутия с храна е разказано за какъв миг от растежа е предопределена.

На възраст 1 месец здравото и вярно развито кутре е пламенно, радостно, игриво, а козината на кучето е плътна и лъскава. Дали храната се усвоява добре, подсказват и изпражненията на кутрето.

След отблъскване се предлага мъничето да се храни 3-4 пъти дневно. През първите пет седмици потребността от калории е засилена. След като навършат 6 месеца храненето би трябвало да става два пъти дневно.

Големината на порцията зависи от типа на тялото, който се предопределя от породата, от персоналния метаболизъм на кутрето. По това, което остава в купичката след хранене се дефинира каква е персоналната потребност от храна. Не бива да се напипват мазнини по тялото на мъника, като се гледа от горната страна, би трябвало добре да се разграничава талията. Погледнато в профил, би трябвало да се вижда коремната извивка.

Трябва да се прави разлика сред потребностите от храна на куче от дребна порода и на кученце от огромна порода във възраст, когато е малко. Дребните породи кучета порастват по-бързо. Те са зрели на възраст от 9 месеца. Едрите породи кучета порастват по-бавно, те са възрастни, когато доближат от 15 месеца до 2 години.

Дребните породи се характеризират с по-бърз метаболизъм и това е в директна връзка с потребността им от храна. Трябват им повече калории на кг живо тегло, в сравнение с огромните породи. Заради високите равнища на метаболитните процеси и ниските ресурси от въглехидрати и мазнини, те са застрашени от ниска кръвна захар.

Мъниците от огромни породи изискват нараснало внимание, когато би трябвало да се мисли за уравновесената им храна. Те порастват по-дълго от дребните породи. Кученце, родено 1 кг, може, като порасне, да стане 60 кг. Този интензивен напредък значи, че дисбаланс в храната при тях са по-застрашаващи за здравословното им положение.

Да порастват прекомерно бързо не е здравословно за тях. Така може да развият кучешки заболявания на опорно-двигателния уред. Често в техния хранителен режим се залага на храна с по-малко мазнини, фосфор, калций и витамин D. Ограниченият банкет на тези детайли понижава скоростта на растежа.

Тъй като мъниците са изключително сладки, стопаните постоянно се изкушават да ги хранят незабавно, щом се приберат. Това обаче може да им неприятни последици. Малките кученца ще стават по-тревожни когато стопанинът напуща дома.

Трябва да се внимава и с питателните добавки за кучета. Неправилното им предоставяне нанася повече вреди, в сравнение с изгоди.

Хранене на възрастни кучета

 Видове кучешка храна

Когато едно пораснало куче доближи 90 % от тежестта си, то към този момент е възрастен субект. То би трябвало да се храни по разпоредбите за огромно животно. Това значи, че порция му се дава два пъти дневно. Големината на порцията зависи от тежестта на кучето и от неговата интензивност. Има доста дейни породи кучета (Дакел, Джак ръсел Териер, пинчер), само че и доста мързеливи породи кучета (Мопс, Булмастиф, Чау чау).

Отправната точка е да се потърси информация за количеството храна на кг живо тегло. Или калориите и фибрите, които се съдържат в 1 с.килограм храна и да се изчислят потребностите на съответното животно.

Важно е да се реши вярно интензивността на кучето. Малките породи не са толкоз дейни и имат потребност от 10 % по-малко храна. Работните кучета пък се нуждаят от повече мазнини и за тях има специфични храни.

Заболявания, кърмене и други екстрени обстановки също допускат смяна в хранителната диета на кучето.

Недохранването води до остеопороза, неустойчивост към инфекции и паразити. Затлъстелите кучета развиват кучешки диабет или остеоартрит.

Кучето, което е в добра физическа форма, има потребност от 10 % протеини; 5-6 % мазнини; 50 % въглехидрати, от 2, 5 до 4, 5 % фибри.

Видове кучешка храна

Съществуват три типа храна за кучета - суха, полусуха и консервирана. Изборът зависи от желанията на домашния любим и неговия притежател.

Сухата храна за кучета е концентрирала в себе си повече хранителни субстанции, съпоставено с останалите благоприятни условия за хранене. Съдържанието на влага в нея е напълно нищожно. За да се нахрани животното не са нужни огромни порции. Тази храна е изключително практична.

Този вид храна не се скапва и може да престои дълго в купичката. Освен това подкрепя масажа на зъбите и венците при хранене.

Консервираната кучешка храна е измежду най-скъпите благоприятни условия, само че пък е доста вкусна за четириногите. Съдържа съвсем една трета вода. Месото, морските храни и птичето са най-вече в наличието. Този тип храна е добър извор за животни с добър вкус и малко допълнително тегло от нужното.

Полусухата кучешка храна има в наличието си по-малко от 50 % вода. Понякога единствено една четвърт водно наличие. В нея обаче има много захари, соли и консерванти.

Забранени храни за кучета

 Вредни храни за кучета

Въпреки че някои кучета са доста лакоми, не трябва да се поддавате на техните стремежи да опитат от всичко. Защото някои човешки храни биха били рискови за здравето на кучето. Забранени храни за кучета са такива артикули, които са напряко токсични за тях. Това са диетични храни, подсладени с ксилитол.

Бонбоните, дъвките и други сходни могат да доведат до чернодробна непълнота при домашния любим. Авокадато също е от нездравословните храни за кучета поради персина, който води до диария. Гроздето и стафидите повреждат бъбреците на животното. Суровите хранителни артикули, шоколадът, алкохолът, лекът и чесънът, плодовете с костилки са все неща, които да се държат на недостъпни за домашния любим места.

Изборът на хранителен режим за кучето е отговорно решение, само че взимането му не е толкоз мъчно. Достатъчно е възприятието за отговорност към живота и здравето на обичания ни другар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР