Домашни животни като прасета, кокошки, патици, че дори и зайци

...
Домашни животни като прасета, кокошки, патици, че дори и зайци
Коментари Харесай

Защо прасетата обичат калта?

Домашни животни като свине, кокошки, патици, че даже и зайци се отглеждат по селата от доста години и за множеството хора, имали допир до тях, те са нещо добре познато.

Но в действителност има доста неща, които не знаем за тях, просто тъй като и през разум не ни е минавало да се замислим или поинтересуваме. Като да вземем за пример каква е продължителността на живота на домашната кокошка. Или пък тази на прасето.

Домашните свине са известни с това, че са налични, лоялни и извънредно интелигентни животни. Те са огромни представители на чифтокопитните животни и някои от характерностите, с които се разграничават от дивите свине, са, че са доста по-големи, само че и по-бавни. Прасетата, които не се отглеждат в във свинеферми, прекарват активното си време в игри и слънчеви бани.

Тези животни притежават извънредно мощно развито подушване, което им е от употребява, когато опознават заобикалящата ги среда. Всъщност представители на домашните свине се срещат на всички места по света като се изключи Антарктида, просто тъй като хабитатът им би трябвало да е с умерени климатични условия.

Някои от поведенчески им модели припомнят на тези на говедата и овцете, само че в действителност държанието им прилича много повече на това на кучетата и хората, пишат от Animalia. И евентуално всеки се е питал за какво прасетата обичат толкоз доста калта? Тази обич си има положително пояснение - чрез калта прасетата се защищават от мощните UV лъчи, а посредством въргалянето в нея се охлаждат и отстраняват разнообразни паразити от кожата си.

Домашните свине са моногамни, а бременността им трае 114 дни. Интересното е, че се счита, че процесът по опитомяването на прасетата е почнал преди към 10 000 години в регионите на Анадола и централен Китай.

Също забавен факт е, че прасетата са изключително интелигентни и могат да научват разнообразни трикове даже по-бързо от кучетата. Само на две до три седмична възраст могат да научат имената си и са четвъртите най-интелигентни животни в света след шимпанзетата, делфините и слоновете, предава lifestyle.bg.

И да, хипопотамите са далечни родственици на прасетата. А в случай че някой се е питал какъв брой дълго живеят прасетата, то отговорът е сред девет и 12 години, като оптималната скорост, която могат да доближат при бягане, е 17 км/ч., тежестта им пък доближава до 350 кг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР