Домашната Муха е едно от най-досадните и вредни насекоми за

...
Домашната Муха е едно от най-досадните и вредни насекоми за
Коментари Харесай

Домашната Муха и заболяванията, които пренася

Домашната Муха е едно от най-досадните и нездравословни инсекти за хората, защото може да стане извършител на доста болести. Домашната Муха е непрекъснат сателит на индивида и от епохи хората измислят разнообразни способи, с цел да се отърват от мухите.

Произход на Домашната Муха

Смята се, че предците на актуалната Домашна Муха са се появили преди към 65 милиона години. Родината на Домашна Муха е Африка и степите на Централна Азия, само че последователно това насекомо съумява да се популяризира по всички елементи на планетата, с изключение на в Антарктида, където е прекомерно студено, с цел да оцелее. Домашна Муха е постоянно преследвана от индивида, който пробва разнообразни способи, с цел да се отърве от нея, само че най-лесно е тя да бъде отстранена през зимата и пролетта, когато е изтощена и слаба.

Как наподобява Домашна Муха

Домашна Муха има издължено тяло, което е дълго към 8 милиметра. То е сиво на цвят, като горната част на гърдите е с четири черни линии. Коремът на Домашна Муха е жълтеникав. Цялото тяло на Домашната Муха е покрито с редки дълги косъмчета. Очите на Домашна Муха са доста огромни по отношение на тялото и са червеникави на цвят.

Те са фасетни - формирани са от доста обособени килийки, като всяка една от тях отразява облика, който насекомото гледа. При женската Домашна Муха дистанцията сред очите е по-голямо, в сравнение с при мъжкия. В средата на главата си Домашна Муха има три очи, които обаче са елементарни, а не фасетъчни.

Женската Домашна Муха се разграничава от мъжкаря и по мярка, защото е по-едра от него. Домашна Муха има два чифте криле. Предните се употребяват, с цел да можа насекомото да лети, а задните, с които Домашна Муха издава присъщото си жужене, са нужни за опазване на равновесие във въздуха. Домашна Муха е доста лека - хиляда възрастни инсекти тежат към 30 грама.

С какво се храни Домашната Муха

Домашна Муха не може да пробие кожата на човек или животно и не се храни с кръв. Погрешно е мнението, че Домашна Муха може да хапе. Домашна Муха може единствено да всмуква и да лиже храната, която откри.

Тъй като няма зъби, с които да предъвква храната, Домашна Муха може да гълтам единствено течна храна. Когато откри по-твърда храна, Домашна Муха я смесва със слюнката си, в която има ензими, разграждащи твърдите храни. Домашна Муха е всеядна и може да се храни с всичко, без значение дали това са хранителни артикули, мърша или отпадни артикули.

Домашна Муха всмуква храната с фино хоботче, което е раздвоено в края си на две. Домашна Муха доста обича да се храни месо, а също по този начин и със сладки артикули като мед, захар, разнообразни торти и всевъзможни кексове. Домашна Муха обича също по този начин и бира и даже съществува метод за ловене на Домашна Муха. Той е като се закачи нависоко отворена бутилка с бира. Мухите кацат в нея и не могат да излязат на открито.

Размножаване при Домашните Мухи

 Размножаване при домашните мухи Снимка: pixabay.com

Женската Домашна Муха снася до 120 яйца, които са чисто бели и са дълги към 1 милиметър. За целия си живот женската Домашна Муха може да снесе не повече от 2000 яйца, в случай че климатичните условия са подобаващи за това. Развитието на яйцето на Домашната Муха е много бързо - от 8 до 50 часа.

За това време, според от климатичните условия, яйцата се трансформират в ларви, които са дълги към 13 милиметра. Те са бели на цвят и имат уста, с помощта на което задоволяват големия си вкус. Колкото по-топло е мястото, където се развиват ларвите, толкоз по-бързо е тяхното развиване.

Обикновено ларвите на Домашната Муха живеят в гниещи артикули, които отделят топлота, която е доста значима за вярното развиване на ларвите. След още 4 дни или 2 седмици, още веднъж според от температурните условия, ларвите се трансформират в какавиди.

Преди да станат какавиди, ларвите няколко пъти сменят обвивката си. След като ларвата се трансформира в какавида, минават 3 или 4 дни и се появява възрастното насекомо. След като се появи възрастното насекомо, са нужни единствено 36 часа, с цел да настъпи половата му зрялост. Възрастното насекомо не пораства повече от размера, която е било, когато се е появило от какавидата.

Любопитни обстоятелства за Домашната Муха

Домашната Муха нормално живее там, където се е родила, само че поради ветровете може да бъде отнесена на 45 километра разстояние. Домашната Муха живее сред 8 и 20 дни, като най-хубавата температура за нея е към 25 градуса. Домашна Муха може да живее и до 2 месеца. Домашната Муха се усеща доста добре в закрити топли пространства, където се развъжда бързо.

През зимата Домашна Муха изпада в заспалост и се разсънва, когато се стопли времето. Същото важи и за ларвите на Домашна Муха, които прекарват студените месеци в сън и се разсънват с първите топли дни. Ларвите на Домашна Муха се употребяват за примамка от риболовци и са известни измежду тях с наименованието бели червеи.

За да се спре развиването на ларвите и да не се трансфорат те в какавиди, риболовците ги поставят в ледник, като по този метод забавят процеса на развиване. Ларвите се почистват, като се поставят в стърготини, а по-късно се пресяват през ситно решето. Когато занесат ларвите на Домашната Муха край водоем от топлината ларвите стартират да мърдат и стават съвършена стръв за разнообразни типове риби.

Вреди от Домашната Муха

 Домашна муха Снимка: pixabay.com

Домашната Муха е рискова за индивида, тъй като придвижва доста болести. Върху крачетата на Домашната Муха има стърчащи косъмчета, по които полепват бактерии и нечистотия. След това Домашната Муха каца върху хранителни артикули, които се употребяват от хората и техните домашни любимци (кучета, котки, хамстери, зайци, морски свинчета, чинчили) и по този начин се придвижват болестите.

Тъй като Домашната Муха каца на доста мръсни места, а по-късно каца върху храната, може да се стигне до болест с в действителност рискови болести, чието лекуване е мъчно и дълго. Сред най-честите болести, които популяризира Домашна Муха, са дизентерия, туберкулоза, хепатит.

Домашна Муха разнася също по този начин и яйца на глисти, които попадат непосредствено върху храната и хората ги гълтам. Домашна Муха може да разнася също по този начин и бактерии, които провокират коремен тиф.

Предметите в домовете на хората постоянно се покриват с дребни черни точици - това са отпадните артикули от виталната активност на Домашната Муха. Те се почистват мъчно и също са сериозен източник на болести, по тази причина би трябвало да бъдат отстранени допустимо най-бързо.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР