Домакинствата ще кандидатстват за тях, след като вече са си

...
Домакинствата ще кандидатстват за тях, след като вече са си
Коментари Харесай

Държавата помага на семействата за фотоволтаици, дава им до 15 000 лева

Домакинствата ще аплайват за тях, откакто към този момент са си платили слънчевите системи

Държавната помощ до 15 000 лева за семействата за лични фотоволтаици ще се отпуска на хората при към този момент построена и платена система, т.е. средствата ще се възвръщат. Това изясни в „ Тази заран “ по бТВ служебният енергиен министър Росен Христов.

Инвестицията обаче ще се прави, откакто планът е утвърден и е ясно, че при действително построена система страната ще покрие разхода. Общата стойност на програмата е 240 млн. лева, а първият транш за първите утвърдени планове е 80 млн. лева

Кандидати за финансиране могат да са всички хора, имащи лично жилище и предпочитание да заменят старите източници като печка, казан или камина – системи на твърди горива, които замърсяват. Програмата разрешава финансиране до 1960 лева (100% субисидиране) на системи за отопление на вода и до 15 000 лева (70% субсидиране) на фотоволтаици за лично ползване до 10 киловатчаса.

Проектите, с които се кандидатства за държавната помощ, ще се утвърждават по точкова система. Първи средства ще получат тези, които имат най-вече точки

„ Има и редица терзания – дали ще има задоволително компании, които да конфигурират фотоволтаици и дали такова огромно търсене няма да породи повишаване на цената на фотоволтаиците. Затова парите по програмата се отпускат на траншове и сме подготвени да спомагаме по всевъзможен метод “, посочи министърът.

Росен Христов разяснява и повишаването на газа за януари макар ниското ползване поради топлата зима. „ Увеличение има по две аргументи – цените на борсата вървят нагоре, а втората причина е скъпият газ в газохранилището в Чирен “, изясни министърът. Той посочи, че газохранилището в Чирен е запълнено над 90%.

„ Стратегията на служебното държавно управление е да се черпят дребни количества, с цел да се поддържат ниски цени на пазара на синьо гориво, с цел да се смъкнат и цената на количествата на газ от газохранилището “, сподели още служебният министър.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР