Домакинствата да погат да ползват възобновяеми енергийни източници, като прилаганият

...
Домакинствата да погат да ползват възобновяеми енергийни източници, като прилаганият
Коментари Харесай

Депутатите от ПП „ИТН”: Домакинствата ще ползват възобновяеми енергийни източници при уведомителен, а не разрешителен режим

Домакинствата да погат да употребяват възобновими енергийни източници, като прилаганият досега позволителен режим бъде сменен от омекотен осведомителен, плануват обсъжданите промени в Закона за възобновимите енергийни източници.

Това съобщина депутатите от „ ИТН ”, които са измежду вносителите на измененията, в отговор на въпроси, свързани с високите цени на тока. Граждани и симпатизанти се срещнаха с парламентарната група на Политическа партия „ ИТН ” по време на открита приемна в Кюстендил, чиито хазаин бе националният представител Снежанка Траянска.

Мярката облекчение режима за прилагане на ВЕИ цели да облекчи битовите консуматори и да подкрепи превъзмогването на високата цена на тока. Сумата, планувана за енергетика, в Плана за възобновяване и развиване е над 5 милиарда лева, а от нея ще може да се възползва всеки един бизнес, обясниха народните представители Тихомир Тенев и Момчил Иванов, които са членове на парламентарната комисия по енергетика.

Проучва се и опцията за финансиране санирането на еднофамилни къщи, като за задачата страната обмисля привличане на средства от Европейската банка за възобновяване и развиване, под формата на нисколихвен заем.

Пред жители в Кюстендил народните представители от Политическа партия „ ИТН ” още веднъж заявиха позицията си за Македония – повдигане на ветото за приемането й в Европейския съюз, откакто бъдат изпълнени поетите задължения към България.

Заради неконсолидираната асоциация, през идващите 6-7 години вложения в ВиК бранша в Кюстендилска област няма да има. Това съобщи в Кюстендил вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов, който участва на срещата с поданици на региона.

„ Европейската политика в бранш „ Водоснабдяване и канализация е ясна – грантови средства, безвъзмездни средства за развиване на ВиК мрежи, за поевтиняване посредством енергоспестяващи ограничения се дават единствено на консолидирани територии. Дупница не е консолидирана с останалите територии от Кюстендилска област и това попречва Кюстендилска област да кандидатства за грантови пари от Европейски Съюз и аз в действителност не мога да схвана, откакто е толкоз ясно и просто, за какво да не се подхващат тези стъпки, които са рационални и имат изгода за всички жители в област Кюстендил ”, акцентира министър Караджов. Той посочи, че в полза на цялата област е Общинският съвет в Дупница да премисли решението си за излизане от ВиК асоциацията, като напомни, че през 2022 година региона за поредна година не е включена в стратегиите за даване на безплатни средства за ВиК бранша.

По отношение на митингите на превозвачите министърът акцентира, че секторът би трябвало да се реформира и да се приложи правилото на справедливостта. „ 158 млн. лева са постъпленията от тол такси от целия тежкотоварен трафик, при изискване, че ние сме заложили и ще похарчим над 1 милиарда – единствено за настоящ ремонт, без в това да влизат главните поправки и новото строителство. Продължава българският поданик да заплаща за обществената благосъстоятелност, наречена пътна мрежа. Това не може да не се регистрира – не може налозите на всички нас, в това число и на тези, които не я употребяват, да отиват за републиканската пътна мрежа. ”, сподели още вицепремиерът. Пред жители той пое ангажимент, че ще бъде осъществен ремонт на пътя до хижа „ Трите буки ” в Осоговската планина, а след подсилване на три свлачища, за които към този момент има направени планове, и възобновяване на пътя до село Смоличево.

Пред жители в Кюстендил народните представители от Политическа партия „ ИТН ” още веднъж заявиха позицията си за Македония – повдигане на ветото за приемането й в Европейския съюз, откакто бъдат изпълнени поетите задължения към България.

„ Както обещахме, ние оставаме покрай Вас, с цел да решаваме проблемите дружно ”, акцентира по време на приемната националният представител Снежанка Траянска. Депутатите от Политическа партия „ ИТН ” досега са посетили три регионални града, за открити приемни – Пловдив, Кърджали и Кюстендил.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР