Домакински дейности като готвене, печене или пране изразходват ток всеки

...
Домакински дейности като готвене, печене или пране изразходват ток всеки
Коментари Харесай

Типични грешки при пране, с които хабите много ток

Домакински действия като готвене, печене или пране изразходват ток всеки ден

Във времена на енергийна рецесия и високи цени на тока, каквото е днешното, всеки търси метод да понижи сметката си за електричество. Тук ще ви разкрием кои неточности при прането ви костват непотребни разходи.

Домакински действия като готвене, печене или пране изразходват ток всеки ден. Разбира се, без тях не може. Възможно е обаче да ги правите по-икономично с някои дребни хитрости. Ето кои типични неточности при пране безусловно изяждат електрическата сила. Температурата е алфата и омегата на прането с перална машина. Но има голяма разлика дали перете на 30 или на 60 градуса. В главите на множеството от нас се е загнездила неправилната визия, че на по-висока температура облеклата ще се изперат по-добре. Преди време това в действителност беше правилно и може би по тази причина тази илюзия е толкоз публикувана. Модерните перални машини обаче разполагат с естествени стратегии, които, в комбиниране с по-усъвършенстваните перилни препарати, разрешават качествено изпиране на всевъзможни тъкани на по-ниски температури. Единствено пижамите и бельото на болен би трябвало да се перат на 60 градуса, с цел да се унищожат микробите и бактериите. Ако започнете да перете всичко на 30 градуса, ще спестите до 60% сила и дружно с това – пари. Освен това ще извършите услуга на околната среда, тъй като нагорещяването на водата е отговорно за по-голямата част от излъчванията въглероден диоксид, отделяни при пране. А черешката на тортата е, че ниските температури щадят и облеклата! 

Не бива да се тревожите, че прането няма да стане хигиенично чисто: единствено внимавайте да купувате подобен перилен препарат, който е създаден за ниски температури. Съвременните препарати съдържат ензими, които разтварят нечистотиите и при 20 градуса. А упоритите петна би трябвало да размеквате авансово, както и преди. За да не се насъбират микроби в пералнята, би трябвало да я оставяте да работи празна един път месечно на 60 или 90 градуса.

Когато бързате, най-вероятно употребявате късата стратегия. Но по този начин машината се принуждава да работи допустимо най-кратко време и по този метод хаби повече ток и вода. Ако желаете да пестите, би трябвало добре да си помислите, преди да пускате късата стратегия. Същото се отнася и за сушилнята. Наистина, тя е доста практична и икономисва много работа. Но не и ток! В едно тричленно домакинство сушилнята се нуждае от 325 киловатчаса. И най-икономичната машина изяжда още стотина лв. на година при тези галопиращи цени. 

Източник:
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР