Дом-паметникът на връх Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма за

...
Дом-паметникът на връх Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма за
Коментари Харесай

Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма

Дом-паметникът на връх Бузлуджа завоюва европейска поддръжка по стратегия за монументи в риск, заяви арх. Дора Иванова, която работи по плана "Бузлуджа - паметта на времето ". Монументът към този момент е включен в програмата "7-те най-застрашени монументи ", която се провежда от "Европа Ностра ".

"Това е най-голямата организация за запазване на културното завещание в Европа. Първата безплатна помощ за Бузлуджа ще се показва в правене на експертиза и избавителен проект за деяние. Европейски специалисти ще посетят паметника през идните месеци и ще дадат механически препоръки, ще зададат благоприятни условия за финансиране и ще активизират необятна европейска поддръжка за запазването на Бузлуджа ", сподели арх. Иванова пред БНР.

Тя разясни по какви критерии монументът е влезнал в класацията за риск.

"Основните критерии са два. Първият е полезност като завещание и полезност като обект, който се нуждае от запазване. И в действителност това е доста значимо в тази стратегия - че на европейско високо равнище демонстрира, че паметникът на Бузлуджа е от европейско значение, европейско завещание. И вторият аршин е застрашеността - до каква степен тези обекти в действителност са рискови и би трябвало да се работи неотложно да се опазят, тъй като могат да бъдат изгубени в идващите години ", сподели арх. Иванова.

Тя акцентира, че самите специалисти осъзнават проблематиката в България и идеологическата натовареност на Бузлуджа.

"Че паметникът е претрупан с доста огромна идеология, с политически хрумвания, само че той би трябвало да бъде опазен, без да се възхвалява и без да се удостоверява несъзнателно политическа идеология. Той би трябвало да се резервира като артефакт, като част от историята, която би трябвало да се помни, да се помни, да се знае какво е било ", съобщи тя.

По думите ѝ Бузлуджа е извънредно скъп като архитектура, инженерно достижение и изкуство и има огромен капацитет както за развиването на туризма, по този начин и за преосмислянето на доста други такива монументи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР