ДОМ НА КИНОТО | В 18:30 часа е началото на

...
ДОМ НА КИНОТО | В 18:30 часа е началото на
Коментари Харесай

Акцентите в програмата на София Филм Фест за 13 май

ДОМ НА КИНОТО |
В 18:30 часа е началото на един безусловно паметен филм от 80-те години на ХХ век - „ Пинк Флойд – Стената “ на именития Алън Паркър е още веднъж на огромен екран в Дома на киното!
Сър Алън бе безценен посетител на 10-ия София Филм Фест, когато показа във фоайето на Дома на киното неповторимата си галерия с карикатури и получи Наградата на София на Столична община.
Образите, посредством които оживява пред очите на публиката музиката на Пинк Флойд в " Стената " са незабравими и емблематични. „ Филмът несъмнено е най-хубавият от всички съществени произведения, отдадени на рок-музиката. С годините той наподобява все по-дързък, а Алън Паркър, който като че ли преднамерено избира да работи по напълно разнообразни тематики, тук си партнира с неповторимия английски карикатурист
Джералд Скарф, с цел да осъществят облиците в този страховит, пробен и самостоятелен филм. Дяволски мощната анимация е комбинирана със сюрреалистично пътешестване през мемоари и халюцинации на предозирала рок-звезда. Сред значимите тематики са секса, атомното разоръжаване, мъката на войната, чувството за занемаряване, които наранява визиите на детето за света, невъзможността на основния воин Пинк (Боб Гелдоф) да се оправя с дамите и изобщо – характерния живот на рок-идол, висящ на края на личното си въже “, споделя за кино лентата фамозният Роджър Ибърт. Не пропускайте! 
* * *
В 20:30 часа слагаме финалния акомпанимент на #25SofiaIFF Пролет с „ Буена Виста Сошъл Клъб “.
В ловките ръце на Вим Вендерс вълнуващата документална сага за кубинския музикален феномен се трансформира в трогателна медитация за неумолимия ход на времето. Вендерс излага ловко и спестовно историята за пътя към триумфа. Прост роман, въодушевен от тъжния сантиментален фон на порутената Хавана и от прелестната ѝ музика. Две са събитията, които обрисуват издигането на „ Буена Виста Сошъл Клъб “ от незнайна група възрастни музиканти до върховете на славата.
През 1998 година Рай Кудър записва соло албум на вокалиста Ибрахим Ферер и работи с музикантите, като дружно осъществят блестящия концерт на групата в „ Карнеги Хол “.
ОКИ - ДОМ НА КУЛТУРАТА " ИСКЪР " | БИЛЕТИ на място
В 19:00 часа е началото на кино лентата „ Туве “, дело на режисьорката Зайда Бергрот. Сюжетът пресъздава част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората международна война носи чувство за креативно ентусиазъм. Стремежът към независимост на Туве е подложен на тестване, когато тя се среща с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е мощна и всепоглъщаща, само че Туве стартира да осъзнава, че възприятията, за които копнее, би трябвало да бъдат взаимни.
Докато се бори с персоналните си проблеми, креативните ѝ инициативи я водят в друга посока. Въпреки че концентрира напъните си върху живописта, един непряк план – меланхолични и страшни приказки, които споделя на децата в бомбоубежищата, заживява личен живот. Именно това е началото на фамозните и обичани в целия свят муминтроли…
Зрителите ще могат да видят специфична увертюра от режисьорката Зайда Бергрот за кино лентата.
Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР