Долната камара на швейцарския парламент гласува против предложение, което щеше

...
Долната камара на швейцарския парламент гласува против предложение, което щеше
Коментари Харесай

Швейцарският парламент отхвърли разрешението за доставка на оръжие за Украйна

Долната камара на швейцарския парламент гласоподава срещу предложение, което щеше да даде особено позволение за трансфер на създадени в Швейцария оръжия за Украйна.

Гласуването в Народното събрание стана в миг, когато швейцарският президент Ален Берсе се срещна с украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общественост в Молдова, където двамата разискаха тематиката за износа на военни материали, съобщи Агенция Франс Прес.

Националният съвет в Берн гласоподава с 98 на 75 гласа против парламентарната самодейност, показана от комисия.

Дългогодишната позиция на Швейцария е на добре въоръжен боен неутралитет, а в страната без изход на море с население от 8,8 млн. души има наложителна военна тегоба за мъжете.

Въпросът за традицията на швейцарския неутралитет е горещо обсъждан след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Макар богатата алпийска страна, която не е член на Европейския съюз, да последва образеца на блока във връзка с глобите, ориентирани против Москва, до момента тя не демонстрира толкоз огромна еластичност във връзка с военния си неутралитет.

Засега Швейцария отхвърля да позволи на страните, които имат оръжия, създадени в Швейцария, да ги реекспортират за Украйна.

До момента тя е отхвърлила експлицитни претенции от страни, в това число Германия, Испания и Дания, като се е позовала на своя Закон за военното имущество, който не разрешава всевъзможен реекспорт, в случай че страната адресат е в интернационален въоръжен спор.

На срещата на върха в Молдова Киев и Кишинев настояха пред европейските водачи за по-голяма поддръжка против съветската експанзия.

Берсе съобщи в Туитър, че е имал " продуктивна среща със Зеленски по отношение на обстановката на място, филантропичната помощ и възобновяване на Швейцария ".

Швейцарският народен ефирен оператор RTS заяви, че срещата е траяла 25 минути.

Двамата са разискали също по този начин блокираните активи, ролята на Швейцария в разминирането и позицията на страната във връзка с реекспорта на оръжия, сподели Берсе пред RTS.

" Вярвам, че позицията и ролята на Швейцария са доста добре разбрани от украинците ", сподели Берсе, като и добави, че е подготвен да отиде в Украйна когато и да е.

" Ние прилагаме нашия закон. От самото начало показахме, че не сме безразлични към протичащото се, а сме твърдо ангажирани дружно с Украйна.

Днес най-важното е да бъдем единни, да не толерираме това, което се случва в Източна Украйна, и това, че една страна потегля против друга. " /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР