долф Хитлер, Йосиф Сталин, Мао Дзедун, Аугусто Пиночет, Пол Пот...това

...
долф Хитлер, Йосиф Сталин, Мао Дзедун, Аугусто Пиночет, Пол Пот...това
Коментари Харесай

Забравени от историята – жестоките диктатори, за които вероятно не сте и чували

долф Хитлер, Йосиф Сталин, Мао Дзедун, Аугусто Пиночет, Пол Пот...това са единствено дребна част от жестоките диктатори, оставили своята мрачна диря в човешката история. Техните имена са се трансформирали в синоними на репресии, всеобщи убийства и потъпкване на човешки права. Тъжната истина е, че историята изобилства от образци за потисници, садисти, социопати и военни нарушители, които стават държавни ръководители, издевателстващи над хората, които ръководят. За някои от най-бруталните диктатори, обаче, множеството хора даже и не са чували. Ето и част от тях:

Йозеф Тисо

Тисо е католически духовник и президент на Словакия в интервала 1939 – 1945 година По това време страната е спътник на нацистка Германия. Тисо провежда всеобщи депортации на евреи към концентрационни лагери (когато той идва на власт, в Словакия има към 88 000 евреи, а след края на Втората международна война там остават едвам към 5000), а също така потушава по жесток метод избухналото през 1944 година национално въстание против фашисткото държавно управление. По време на размириците умират няколко хиляди словаци.

Матияш Ракоши

Известен с прякора „ Най-добрият възпитаник на Сталин “, Ракоши ръководи Унгария в интервала 1945 – 1956 година Той основава наказателен режим по сходство на този в Съюз на съветските социалистически републики. Докато Ракоши е на власт, към 350 000 души, упрекнати, че са последователи на опозицията, са задържани или убити. След гибелта на Сталин през 1953 година, Москва приканва унгарския водач да се отдръпна, като акцентира, че ръководеният от него режим е „ прекомерно жесток “ и това пречи на икономическото развиване на страната. Ракоши е отхвърлен от власт три години по-късно.

Mongolian soldier standing in front of portraits of Khorloogiin Choibalsan and Joseph Stalin, 1940s.
— Adipocere (@scalpelfun)
Хорлоогийн Чойбалсан

Още един деспот, въодушевен от жестокостите на Сталин. Чойбалсан ръководи Монголия от 30-те години на предишния век до гибелта му през 1952 година Той е виновен за гибелта на десетки хиляди души, множеството от които са упрекнати, че са съперници на режима и заплашват стабилността на страната. Чойбалсан също по този начин взема интензивно присъединяване в построяването на държавния уред в Северна Корея, а самият Ким Ир Сен го смята за собствен идол. Монголският водач умира в Москва през 1952 година след тежко заболяване.

Ле Дуан

Въпреки че в никакъв случай не е бил държавен глава на Виетнам, в продължение на към две десетилетия Ле Дуан е най-влиятелната персона в комунистическия режим, ръководещ страната. По негово разпореждане, в пандиза влизат почти два милиона души, за които се счита, че са съперници на властта. Други 800 000 са принудени да изоставен страната. Ле Дуан също по този начин е основател на провален опит за въвеждане на централизирана икономическа система във Виетнам.

1966. A coup took place in the Kingdom of Burundi. Ousting the government loyal to the king of Burundi, King Mwambutsa IV, who had gone into exile after the failure of an earlier coup. Picture is a press photo of Michel Micombero becoming president of Burundi after the coup
— On this day history (@Whathappenedotd)
Мишел Микомберо

Микомберо е едвам 26-годишен, когато става министър председател на Бурунди вследствие на управляван от него прелом. Той бързо поставя завършек на монархията в страната и изпраща в заточение 19-годишния крал. Министър-председателят е от етническата група Тутси и затова назначава доста нейни представители на управителни постове в държавното управление и армията. Това поражда недоволството на общността Хути, която се подвига на протест. Той е сподавен по изключително нечовечен метод, като умират сред 150 000 и 300 000 души. Микомберо е свален от власт през 1976 година, само че поради осъществените по време на неговото ръководство зверства напрежението сред Тутси и Хути се резервира и даже води до експлоадирането на революция, траяла от 1993 до 2005 година

Яхия Хан

Яхия Хан е военачалник и деец от Втората международна война, управлявал Пакистан в интервала сред 1969 и 1971 година Тези две години са извънредно тежки за страната – тя претърпява проваляне във войната си с Индия, а Източен Пакистан получава своята самостоятелност и става Народна република Бангладеш. Междувременно, Хан управлява всеобщото изтребване на към половин милион души, множеството от които бенгалци. Жестокото му ръководство кара 10 млн. души да изоставен страната и да избягат в прилежаща Индия. Хан е свален от власт през 1971 година и идващите осем години прекарва под домакински арест. Умира през 1980 година в Равалпинди.

Francisco Macias Nguema - The Deadliest Dictator you've never heard of!
Video:
— Check123 HISTORY (@Check123H)
Франсиско Масиас Нгуема

Първият президент в историята на Екваториална Гвинея е нечовечен деспот, виновен за гибелта или прогонването от страната на близо една трета от нейното население от 300 000 души. По време на своето ръководство, Нгуема издава закон, с който се вкарва смъртно наказване за всеки, грозящ властта му. Нападките против него пък се санкционират с до 30 години затвор. През 1975 година, по разпореждане на Нгуема, всички учебни заведения в Екваториална Гвинея са затворени. Чужденци, съумели да посетят страната, я разказват като „ концентрационния лагер на Африка “. Диктаторът е екзекутиран през 1979 година, откакто е свален от власт с прелом, проведен от неговия племенник Теодоро Обианг Нгуема Мбасого.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР