Долен, див популизъм - с тези думи завърши продължилото 11

...
Долен, див популизъм - с тези думи завърши продължилото 11
Коментари Харесай

`Долен, див популизъм`: НС отхвърли мерки за защита от домашното насилие, яхвайки третия пол - Политика

" Долен, див популизъм " - с тези думи приключи траялото 11 часа пленарно съвещание през днешния ден.  48-ото Народно заседание се провали като за последно и отхвърли два законопроекта за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение.

Депутатите първо одобриха, а след това отхвърлиха измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН), импортирани от някогашния правосъден министър Надежда Йорданова от " Демократична България ". Той падна със 77 гласа " за ", 65 " срещу " и 14 " въздържал се ". Депутатите одобриха, а по-късно и отхвърлиха и законопроекта на Корнелия Нинова за промени в ЗЗДН. Лидерът на левицата предлага създаване на спешен център във всяка област.

По време на дебатите в обществена комисия от Министерството на труда и обществената политика обаче имаха негативно мнение за втория и не поддържаха версията на Нинова, защото всичко заложено в проектозакона е написано в други актове и следва да се случи. От администрацията на омбудсмана показаха сходно мнение и прибавиха, че във версията на Нинова няма механизъм за действителна отбрана от домашното принуждение.

Липсата на политическа воля и отпорът на Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които яхнаха тезата за Истанбулската спогодба, обаче неодобрява измененията и така този парламент няма да успее да направи никаква промяна, а жертвите на домашно принуждение ще продължат да се броят по медийни изявления. След гласуването Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната " дефинира дългия спор и гласуването с три думи - " низък, див популизъм ".



От " Възраждане " пробваха с процедурно трикче да неодобряват законопроекта. Стоян Таслаков от групировката на Костадин Костадинов изиска инспекция на кворума, до момента в който се четяха отчетите по текстовете. Обичайно четенето лишава доста време, през което множеството депутати не са в зала. Ако се беше оказало, че няма кворум, то съвещанието би следвало да завърши. В зала обаче се записаха 133 души, а с това опитът за бламиране на смяната се провали.



В хода на дебата от " Възраждане " заговориха за трети пол и отклоняване на деца и прехвърляне. От " Продължаваме промяната " и " Демократична България " приканиха представителите на групировката на Костадин Костадинов да посочат къде в законопроекта има такива оферти. Отговор не последва. Оправданието - говоренето всъщност било за второ четене. По-късно, поради поредност от неприемливи изявления, Никола Минчев наказа със забележка зам.-председателя на Народно събрание Цончо Ганев от " Възраждане ".

Иван Ченчев пък заприказва за едно от мненията, в които се упорства в обсега на закона да попадат и лицата в интимна връзка - т.е. освен хората в брак или живеещи на фамилни начала, а и тези във връзка, които постоянно също са жертви на принуждение от колегата си. Социалистът обаче счита с такова предложение са щели да се регламентират връзките на еднополови двойки.

Как можеше да има действителна отбрана от домашното принуждение

Основен принцип в законопроекта на Демократична България е, че домашно принуждение може да се прави посредством деяние или безучастие. Така се вкарва обвързване за околните на измъчвано лице да уведомят способените органи за актовете на принуждение.

Улеснява се достъпът до правораздаване като се планува в период до 24 часа държавните, общинските органи, лечебните заведения, юридическите лица, които реализират активност по предварителна защита и отбрана от домашно принуждение да препратят молба, по искане на потърпевшия, за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана до съответния областен съд. Към момента способен да наложи мярка за отбрана е районният съд по местоживеене на потърпевши. Проектът предлага това да е всеки областен съд по непрекъснатия или сегашния адрес на потърпевшото лице, районният съд по мястото на осъществяване на насилието или различен адрес, на който потърпевшият обитава.

Разширява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана, като към причинителите се прибавят: лица, на които са предоставени грижи за детето или лица, на които детето е поверено; лица, които са родственици по права или по съребрена линия до четвърта степен, лицето, което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство; лице, което е брачен партньор или някогашен брачен партньор на родителя.

Предвижда се още основаването на Национален съвет, като непрекъснато настоящ групов орган за реализиране на държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение посредством съгласуваност, наблюдаване и оценка на политиките и ограниченията за попречване и битка с домашното принуждение.

Предлага се и основаване на национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение, осъществени на територията на страната или във връзка с български жители в чужбина, които са потърсили помощ и поддръжка. Достъп до данните в системата ще имат Министерство на вътрешните работи, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за качеството на обществените услуги, Държавната организация за протекция на детето и органите на правосъдната власт.

Специализираните услуги ще се дават безплатно на потърпевшите от домашно принуждение без значение дали те са изразили единодушие да сътрудничат за откриване на причинителя. Сред тях са национална телефонна линия с обединен съгласуван телефонен номер за помощ на лица, потърпевши от домашно принуждение или в риск, съвещателен център и предпазено жилище. Освен това извършителят на насилието следва да бъде длъжен да посещава профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева.

Колко още ще се чака?

В началото на лятото предходната година Надежда Йорданова - тогава правосъден министър в кабинета " Петков ", изготви промени в Закона за отбрана от домашното принуждение и текстовете бяха импортирани в Народното събрание, само че по този начин и не бяха гласувани в зала. Служебният министър на правораздаването Крум Зарков сподели пред OFFNews, че работата по текстовете продължава в министерството продължава. Той заяви, че текстовете са пуснати за междуведомствено разискване, периодите са изтекли и се чака закъснение поради отрицателно мнение от Министерство на финансите. Заради това в края на ноември. Ден по-късно и левицата внесе свое предложение.



Според данни на от началото на 2022 година минимум 19 дами са изгубили живота си, убити от близки до тях мъже. Тези жертви обаче са преброени по черните летописи в медиите, защото страната не поддържа публична статистика. Това ще продължи и през тази година, защото и 48-ото Народно събрание не съумя да промени нормативната рамка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР