Доларът слиза от максималните от месеци и половина нива спрямо

...
Доларът слиза от максималните от месеци и половина нива спрямо
Коментари Харесай

Кой ще стане шеф на Фед? Доларът спря ралито

Доларът слиза от оптималните от месеци и половина равнища по отношение на кошницата от международни валути. Валутният пазар се вълнува от спекулациите към претендента на Тръмп за нов ръководител на Федералния запас. Някои анализатори допускат, че президентът може да назначи на поста човек с по-твърда парична политика, в сравнение с се чака.

Изданието Politico писа, че министърът на финансите Стив Мнучин поддържа кандидатурата на члена на Фед Джером Пауъл, а не на някогашния член на запаса Кевин Уорш. И двамата бяха на диалози в Белия дом предходната седмица.

Мандатът на Джанет Йелън, сегашният началник на американския паричен регулатор, изтича през февруари 2018 година.

Пауъл се счита за " по-мек " икономист и политик, в сравнение с Уорш, който подлага на критика програмата на Федералния запас за " количествени удобства " - изкупуване на активи и наливане на пари в системата, отбелязва Reuters.

От началото на седмицата доларът се повишава за сметка на спекулациите за евентуалното предопределение на Уорш и по-късно укрепи позициите си поради излизането на позитивни макроикономически данни за американската стопанска система.

В сряда показателят на $ към кошницата от 6 международни валути се намалява с 0,17 % до 93,414 пункта, слизайки от 6-седмичния си пик в равнището 93,92 пункта, след излизането на данните за индустриалната интензивност в Съединени американски щати.

Еврото се търгува през днешния ден сутринта по $1,1764, покачвайки се с 0,2 % и отскочи от минималния си за месец и половина курс. Но общата валута остава под отрицателното напрежение след референдума за самостоятелност на Каталуния.

В същото време подемът на $ по отношение на йената се забавя. Американската валута не съумя да задържи нивото113,25 йени от предходната седмица. Днес сутринта доларът отстъпва 0,2 % до 112,64 йени.

Неопределеността на валутния пазар се добавя и от изборите в Япония на 22 октомври, когато водачеството на Шиндзо Абе ще бъде оспорено то новата партия на известния губернатор на Токио Юрико Коике.

Британският паунд през днешния ден сутринта пораства с 0,2 % до $1,3259, само че от началото на седмицата е изгубил един % от цената си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР