Доларът поскъпна в петък, достигайки най-силния си седмичен ръст от

...
Доларът поскъпна в петък, достигайки най-силния си седмичен ръст от
Коментари Харесай

Доларът отбеляза най-силен ръст от май 2022

Доларът нарастна в петък, достигайки най-силния си седмичен растеж от май насам, защото търговците понижиха упованията за ранно събаряне на лихвените проценти в Съединени американски щати през тази година, написа Reuters.

Силният старт на американската валута хвърли сянка върху еврото, макар че възходящата инфлация в еврозоната наподобява отслабва пазарния напън върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да намалява лихвените проценти.

Отскокът на $ ще бъде подложен на тестване от отчета за заплатите в неселскостопанския бранш, който се чака да излезе до часове. Икономисти, интервюирани от осведомителната организация, предвиждат, че през декември са открити 170 000 работни места, което е по-малко от 199 000 през ноември.

Представители на Федералния запас през декември предвидиха понижаване на лихвените проценти със 75 базови точки през 2024 година Паричните пазари чакаха към два пъти по-голямо понижение, като тези упования подтикнаха стремглаво рали на акциите и облигациите в края на годината.

Но от началото на годината очакванията на пазарите понижават. Търговците към този момент чакат по-малко от 140 базисни пункта понижения през тази година, като шансът това да се случи през март е 62% - спад по отношение на 86% седмица по-рано, демонстрира инструментът CME FedWatch.

Мо Сионг Сим, валутен пълководец в Bank of Singapore, разяснява, че данните от тази седмица са посочили, че пазарът на труда в Съединени американски щати наподобява се държи и " може би Фед въпреки всичко ще би трябвало да подчертае посланието за опазване на лихвите малко по-дълго от това, което пазарът очакваше до неотдавна ".

В поддръжка на $ са и данните от четвъртък, съгласно които частните работодатели в Съединени американски щати са наели повече служащи от предстоящото през декември. Това приказва за трайно усилване на пазара на труда, което би трябвало да продължи да поддържа стопанската система.

Последно доларът се покачва с 0,25% по отношение на кошницата от валути до 102,69 и доближава нов триседмичен връх. Индексът пораства с 1,3% за седмицата, което е най-силното му показване от седемте дни до 15 май.

Еврото пада

Еврото се намалява с 0,24% до 1,0919 $ и е напът да регистрира спад от 1,09% за седмицата, което е най-рязкото му седмично оттегляне от началото на декември и прекъсва серията от три седмици на покачвания.

Инфлацията в 20-членния блок се покачва до 2,9% през декември от 2,4% през ноември, което е малко по-слабо от упованията за 3,0%. Данните са в сходство с прогнозата на ЕЦБ, че инфлацията е достигнала дъното си през ноември и в този момент ще се задържи в диапазона 2,5%-3% до 2024 година, което е много над задачата ѝ от 2%, преди да се забави още веднъж през 2025 година

" Днешните данни единствено ще накарат вложителите да се загрижат повече за това дали ЕЦБ няма да стигне прекомерно надалеч, като бъде прекомерно рестриктивна в политиката си, което евентуално ще попречи на растежа ", споделя Даниела Хаторн, старши пазарен анализатор в Capital.com.

Йената, която е мощно сензитивна към доходността на американските облигации, отслабва с 0,37% до 145,14 за $, откакто по-рано през сесията пада под триседмичното си дъно.

Доходността на 10-годишните американски държавни скъпи бумаги минават психическата граница от 4% и последно се търгуват на равнище от 4,04%.

Инвеститорите дърпат спирачката на упованията си за излизане на Японската централна банка от курса на ултрахлабава парична политика в близко бъдеще, като опасенията във връзка със земетресението, което засегна западната част на страната по-рано тази седмица, пораждат спомагателни подозрения за смяна на политиката.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР